IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Стратегията на Русия в Сирия е гарантирана катастрофа

Руският президент Владимир Путин не прави разлика между Ислямска държава и умерената сирийска опозиция, смята американският президент

09:59 | 03.10.15 г. 72
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Президентът на Русия Владимир Путин и на САЩ Барак Обама. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин и на САЩ Барак Обама. Снимка: Ройтерс

Стратегията на Русия в Сирия, където от сряда руски самолети нанасят въздушни удари, е гарантирана катастрофа. Това заяви президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от Франс прес и БТА.

Руският президент Владимир Путин "не прави разлика между групировката "Ислямска държава" и умерената (сирийска) сунитска опозиция. От руска гледна точка всички те са терористи. А това е гарантирана катастрофа. Въздушните удари на Москва срещу умерената опозиция ще са контрапродуктивни", заяви Обама.

Той отбеляза, че е възможно заедно с Москва да се намери политическо решение на сирийския конфликт, ако Русия признае, че сирийският президент Башар Асад трябва да напусне властта.

"Ще продължим да поддържаме контактите (с Русия), но няма да можем да водим преговори без признание, че трябва да има смяна на правителството" в Сирия, каза Обама.

"Проблемът тук е Асад и насилието, което упражнява над сирийския народ. Това трябва да престане. И за да престане това, ние сме готови да работим с всички заинтересовани страни, но не сме готови да съдействаме на една руска кампания, която просто се опитва да унищожи всеки отвратен от Асад", добави той.

Обама съобщи, че е обсъдил тази тема в началото на седмицата на срещата си в Ню Йорк с руския президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

"Казах му, че съм готов да работя с Русия, ако той посредничи за организацията на преходен процес за смяна на властта в Сирия", заяви той.

"Опит на Русия и Иран да поддържат Асад и да се опитат да умиротворят населението само ще ги доведе до затъване в тресавище и няма да проработи", каза Обама, цитиран от Ройтерс.

Той подчерта, че няма да превърне сирийската гражданска война във "война чрез посредници" между САЩ и Русия.

Двете страни нанасят въздушни удари срещу различни противници на правителството на Асад, отбелязва Ройтерс.

"Няма да превърнем Сирия във война чрез посредници между САЩ и Русия. Това не е някаква игра на шах между свръхсили", заяви президентът на САЩ.

Той изрази убеденост, че в крайна сметка режимът на Асад ще падне, тъй като е отхвърлян от огромното мнозинство от сирийския народ.

Събитията в Сирия създават огромни проблеми за партньорите и съюзниците на САЩ в региона и в Европа и те няма да се решат с военна намеса, заяви Обама, цитиран от ТАСС. "Виждаме как бежанци пътуват в много опасни условия и понастоящем създават огромни проблеми за нашите съюзници в Европа", каза той.

Обама добави, че дестабилизацията в Сирия се отразява и партньорите на САЩ в региона.

"Ние обаче разбрахме за изминалите 10, 12, 13 години, че ако не можем да постигнем съгласие от местните сили да съжителстват заедно под някаква форма, никаква военна намеса на САЩ няма да реши проблема", заяви Обама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

61
rate up comment 6 rate down comment 1
Илко
преди 8 години
След като Русия атакува Доналд Кук, още не могат да го измият
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Русия: Ислямска държава скоро ще разберат какво е ад, удвояваме ударите по тях"==СМАЗАХА ги за три дни руснаците. При това без спецназ. 2000 души смазаха 150-200 000 главореза обучени и въоръжени от ЦРУ Моссад и други западни служби. Смазаха ги а , а още не са удовлетворили желанието на Кадиров и чеченския спецназ да се включат в купона! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 4 rate down comment 2
Илко
преди 8 години
Русия унищожава американските инвестиции в Сирия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Китай се включи към Русия и Иран в битката срещу Ислябска държава и за запазване режима на Башар Асад в Сирия. Това съобщи израелското интернет издание Дебка файл, което има тесни връзки с разузнавателната служба МОСАД. Информацията е потвърдена и от проправителствения вестник Ал Масдар, който излиза в Дамаск."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Руската авиация постигна значителни резултати за три дена. Интересно е какво направиха американците, които няколко години, според собствените им думи, активно уж бомбардираха позициите на ислямистите? Самолетите на Русия извършиха над 60 излитания и ликвидираха над 50 обекти на Ислямска държава на територията на Сирия.Вчера вечерта Министерството на отбраната на Русия съобщи, че руските самолети напълно са унищожили инфраструктурата на терористите. Припомняме, че Русия нанесе грандиозни удари по позициите на терористите в град Рака, което предизвика паника сред екстремистите и те незабавно започнаха да отстъпват.По непотвърдени данни, терористите се движат към град Мосул в Ирак, който се намира под техен контрол. Съобщава се, че терористите от Джейм ал-Фатх са започнали да напускат командните си пунктове, а групировката извежда войските си от сирийския Идлиб. Очевидци твърдят, че е започнало масово отстъпление след обстрела от руските самолети."http://worldtodaybg.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
https://lh6.googleusercontent.com/-CYIpVkt-eww/VhA9yIalTGI/AAAAAAAAA60/UK0lOOkZfes/w480-h323-no/11205542_10203528286526790_7425025145096560590_n.jpgПапа Франциск целува ръката на Давид Рокфелер. Кисинджър и Ротшилд отзад! Когато някои грант мотивирани будни граждани подкопават публично основите на вашето Православие, спомнете си тази снимка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
http://gentlemanstory.net/2015/10/kto-to-tam-rossii-vojnu-obyavlyal/Не далее, как вчера террористическая исламская группировка сирийской оппозиции Джейш аль-Ислам (Армия ислама), которая, между прочим, финансируется Саудовской Аравией, что давно ни для кого не секрет, громогласно и хероически объявила войну России. А за то, что РФ поддерживает законного президента Сирии Башара Асада.Кто-то там России войну объявлял?Войну она объявила вчера а сегодня уже пришла интересная новость лидер группировки Джейш аль-Ислам шейх Захран Аллуш ликвидирован. Ну, или сам случайно умер абрикос кушал и косточкой подавился и так семь раз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 14 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Обамата , обезяната , евала....Хахаха ...*** кретена...и ако за туй ти плащат твойте господари , ми те са по зле и от тебе бе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 2 rate down comment 15
redcretin
преди 8 години
Туй беше, Хаяско доказа че *** за зеле не става от него - при това без да гръмне и една американска пушка в бъркотията :)Евала на Обама! Изигра обезяната елементарно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 13 rate down comment 2
Grosss
преди 8 години
Обама много се лъже като си мисли,че ще повторят грешките от Афганистан.В момента цвета на цялото муджахидинско войнство е събрано на едномясто и какво по хубаво от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още