IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и САЩ разглеждат няколко варианта за уреждане на конфликта в Сирия

Военните от Москва и Вашингтон може би още днес ще преговарят, за да избегнат сблъсъци при въздушните операции

09:53 | 01.10.15 г. 4
<p>
	Руският външен министър Сергей Лавров (вляво) и американският държавен секретар Джон Кери (вдясно) след спешната им среща. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският външен министър Сергей Лавров (вляво) и американският държавен секретар Джон Кери (вдясно) след спешната им среща. Снимка: Ройтерс

Русия и САЩ разглеждат няколко варианта за уреждане на конфликта в Сирия. Това съобщи руският външен министър Сергей Лавров, който се срещна с американския държавен секретар Джон Кери, предава руската информационна агенция ТАСС.

Двамата са единодушни, че е необходима координация на въздушните операции на Русия и на водената от САЩ международна коалиция, която от повече от година осъществява въздушни удари срещу „Ислямска държава“.

„Съгласихме се, че е необходимо възможно най-бързо да проведем преговори между военните, за да избегнем сблъсък помежду ни“, коментира и държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Междувременно райони в централна Сирия, намиращи се под контрола на "Сирийската свободна армия", са били подложени на унищожителни бомбардировки след съобщението за началото на руските въздушни удари над страната, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БНР.

Загинали са повече от 30 цивилни жители на градовете Растан и Талбиса, разположени на стратегическата магистрала между областните центрове Хомс и Хама, предаде агенцията, като се позовава на местни жители.

Не е ясно кой е нанесъл ударите - сирийската или руската авиация. Москва твърди, че действията ѝ са насочени само срещу цели на екстремистката групировка "Ислямска държава".

Представители на руската армия коментират, че самолетите им са изпълнили повече от 20 удара срещу цели на радикалната организация. САЩ обаче се опасяват, че целите не са на джихадистите, а на опонентите на съюзника на Москва – президента на Сирия Башар Асад, съобщава ВВС.

НАТО също обяви, че няма координация между руските и западните сили и предупреди, че може да се стигне до инциденти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
това написах, ама ми го отряза-аз както го разбрах за Путин има два вида хора в Сирия-на Асад и терористи(от речта му в ООН). И той смята да бомби терорягите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Ми и руснаците като турците, които потрошиха кюрдите от бой докато воюват срещу ИД... Всеки си гони не говите цели - на война като на война! Няма справедлива война! Има наши и чужди!Руснаците поне честно и ясно го казаха на цял свят от най-високото място - в момента Башар Асад е легитимен ръководител на законното правителство на Сирия и те ще воюват в Сирия, за да помагат на законната власт там и да не допуснат това, което умният запад "натвори" в Либия! Толкоз... хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
Малий, още не могат да се съвземат - как тъй някой друг ще нанася авиационни удари :DТе нато няма ли да помогнат на укрите, да пуснат няколко самолета над Донбасс или и там могат да станат инциденти :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
"Москва твърди, че действията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още