IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е напът да стане военна суперсила

Съюзът иска да води независима от САЩ отбранителна политика и създава европейски фонд за отбрана

20:00 | 30.11.16 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>снимка: Ройтерс</em></p>

снимка: Ройтерс

Европейската комисия иска страните членки на ЕС да отделят повече средства за отбрана. Тя предлага създаване на европейски фонд за отбрана и други действия за подпомагане на по-ефективно изразходване на средствата от държавите от ЕС за съвместни отбранителни способности, за засилване на сигурността на европейските граждани и за насърчаване на конкурентоспособна и новаторска индустриална база, съобщават от пресцентърът на Комисията.

Европейският план за действие в областта на отбраната, приет днес от Комисията, е конкретен израз на новите предизвикателства. По този начин ЕК реагира на тревожната ситуация в Източна Европа и на победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ. В своя план ЕК взема под внимание фактът, че в последните 10 години разходите за отбрана на страните от ЕС са останали на постоянни равнища от около 200 млрд.евро. Заради несигурността, произтичаща от избора на Тръмп в САЩ, европейците ще трябва да плащат повече пари за отбрана. САЩ изразходват три пъти повече средства за отбрана, отколкото целия ЕС. Преди време Тръм заяви, че САЩ може значително да ограничат ангажиментите си към НАТО или да се оттеглят от отбранителния съюз. 

В момента се обсъжда активно всичко около Евробюджет 2017 и най-сериозният акцент са промените в отбранителния план. Това заяви от Брюксел главният редактор на Bloomberg TV Bulgaria и водещ на Investbook Димитър Вучев в ефира на "В развитие" с Делян Петришки.  Изборът  на Доналд Тръмп за президент на САЩ събуди тревогите, че Страната на неограничените възможности ще спре да подпомага сигурността на Европа и страните-членки на ЕС, съответно, отговарят, допълни той.

Фондът е част от плана за действие на европейската стратегия на отбрана, която бе разработена от Европейската комисия. Нейният председател Жан-Клод Юнкер още през септември оповести, че до края на годината ще се създаде Европейски фонд за отбрана, припомня Deutsche Welle.  Европейските оръжейни индустрии трябва да засилят работата помежду си, тъй като това предоставя възможност за реализиране на икономии в размер между 25 и 100 млрд. евро годишно, смята Юнкер.

В рамките на европейския план за действие в областта на отбраната Комисията предлага да се създаде Европейски фонд за отбрана за подпомагане на инвестициите в съвместни изследвания и съвместното разработване на отбранителна техника и технологии.  Той ще включва два „прозореца“, които ще се допълват взаимно, но се различават по правна си структура и източници на средствата Първият от тях е прозорец „Научни изследвания“ за финансиране на съвместни изследвания в областта на новаторски отбранителни технологии, като например електроника, метаматериали, криптиран софтуер и роботика. Комисията вече предложи 25 милиона евро за изследвания в областта на отбраната като част от бюджета на ЕС за 2017 г. и очаква предоставените средства да нараснат до общо 90 милиона евро до 2020 г. В рамките на многогодишната финансова рамка на ЕС за периода след 2020 г. Комисията възнамерява да предложи специална програма за научни изследвания в областта на отбраната с приблизителен бюджет от 500 милиона евро годишно.

Вторият проект е прозорец „способности“, който ще действа като финансов инструмент, позволяващ на участващите държави членки да купуват определени активи заедно, за да понижат своите разходи. Способностите ще се одобряват от държавите членки, които ще бъдат собственици на технологиите и оборудването. Така например, държавите членки ще могат да инвестират заедно в дронове или да купят хеликоптери на едро, за да понижат разходите си. За този прозорец би трябвало да се мобилизират около 5 милиарда евро годишно. Комисията ще поръча изследване за определяне на обхвата с цел уточняване на този прогнозен бюджет.

На следващо място от Комисията предлагат да се насърчават инвестициите в МСП, стартиращите предприятия, дружествата със средна капитализация и други доставчици на отбранителна индустрия. Институцията ще подкрепя усилията на ЕИБ за подобряване на достъпа до финансиране за веригите на доставки в областта на отбраната. Тя ще насърчава съфинансирането от страна на ЕС на проекти за продуктивни инвестиции и модернизирането на веригите на доставки в областта на отбраната. 

На трето място от европейската институция предлагат да се укрепи единния пазар в областта на отбраната. Комисията ще подобри условията за отворен и конкурентен пазар в областта на отбраната в Европа, за да помогне на дружествата да извършват дейности отвъд националните граници, а на държавите от ЕС — да получат възможно най-добра възвръщаемост на вложените в обществени поръчки в областта на отбраната средства. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 5
lozkhris
преди 7 години
Боли тА, ама отзад...Еми нали защищавате евроценностите си...нали това защищава НАТО?!....Мулти-култи, прайдове, трани-солдатен...Един Ердоан ви е надеждата, ама па той клекна без руски туристи и износ на портокали още на 5-я месец, така че....С какво друго можете да се борите срещу Русия?...Бомби нямате, топки също...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 7 години
Няма да дам линк, защото ще разбереш че съм потурнак. PS Не се издавай, че ти липсва обща култура!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 7 години
Боли *** сапа за Ердоган, Путин и най-вече Тръмп. Защо обаче го избивате на гей сюжети. Да не би, от левият бряг нещата да изглеждат наистина така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 5
scott
преди 7 години
НИКОГА,НИКОГА, АМА НИКОГА в човешката история не е имало военна суперсила със окупационни войски на свойта терирория!Лъжите пак са оборотни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 5
lozkhris
преди 7 години
"ще превземем".... т.е. и ти ще си там, в авангарда на битката.....безценен войн на либерализма,Меркел, мигрантите и ЛГБТ...:):)Знамето ще вееш наверно пред настъпващите легиони с гола гръд и ще викаш "ура"....на турски, предполагам, щот те ще са ти отзад:):):)Само че ми се струва, че бъркаш настъпление към Москва с поредния Прайд....те там СТЕ суперсила, верно:):):):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Кога и къде е казал , я дай линк...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 7 години
Дълъг, дълъг, колко дълъг да е? Ердоган каза, за една седмица със съюзниците от НАТО ще превземем Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
ЕС е напът да стане военна суперсила...дълъг път го очаква ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
Tobywolf
преди 7 години
хехе, редакцията толкова ли не намери една снимка на танк от "суперсилата", та се наложи да илюстрира европейската "суперсила" с руски Т90??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
redcretin
преди 7 години
ЕС е суперсилата в тоя свят от момента на създаването си. Може би това е пътят да се ликвидират глобалните войни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още