IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП подкрепи плана на ЕС за съвместна отбрана

Депутатите смятат, че държавите от блока трябва да обединят сили за съвместно закупуване на въоръжение

22:02 | 22.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Eвропейските депутати поискаха от правителствата на Европейския съюз (ЕС) да действат с военни средства там, където НАТО не желае.

Мнозинството в Страсбург гласува необвързваща резолюция с призив за установяване на многонационални сили и оперативен щаб на ЕС, който да планира операции по управление на кризи, съобщава БНР.

В резолюцията се посочва, че държавите от блока трябва да обединят сили за съвместно закупуване на въоръжение.

Докладчикът по темата Урмас Пает от естонските либерали препоръча всяко финансово министерство да отделя 2% от БВП за отбрана.

“Това ще помогне за финансирането на инфраструктура в страните членки по източната граница и за създаването на военен Шенген. Нашият съюз не е подготвен да се справи с големи отбранителни предизвикателства. През последните почти тридесет години повечето държави членки намаляваха своите отбранителни бюджети, което доведе до по-малки въоръжени сили. Сътрудничеството между държавите членки се случва от време на време, а Европа продължава да зависи сериозно от възможностите на НАТО и солидарността на САЩ”, подчертава Пает.

Сега действащите договори на ЕС позволяват по-тясно сътрудничество в отбраната, а военните и външните министри гласуваха съвместен план за отбраната миналата седмица.

За момента обаче правителствата не са обявили ясни финансови ангажименти за евентуални бъдещи европейски военни операции. 

Планът на ЕС за засилване на сътрудничеството в сферата на отбраната беше предложен през септември от Германия и Франция, припомня Ройтерс. Вотът за Brexi, както и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, ускориха разглеждането и одобрението му.

От години Великобритания блокира опитите за засилване на съвместната отбрана в ЕС, като възразява срещу създаването на европейска армия, командвана от Брюксел. Затова и Франция и Германия видяха възможност да прокарат идеята за отбранителен съюз, след като британците гласуваха за напускане на ЕС.

Париж и Берлин настояват, че нямат за цел да дублират дейности на НАТО, а да си осигурят възможност за самостоятелни действия при необходимост. Алиансът междувременно приветства действията им.

Очаква се отбранителният план на ЕС да бъде обсъден от лидерите на държавите членки на следващата им среща на върха, която ще се състои през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още