IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Африка понижи прогнозата си за годишния икономически растеж

Финансовият министър на страната Нкланкла Нене прогнозира, че БВП ще се разшири с 1,4% през 2014 г., вместо с 2,7 на сто

20:12 | 22.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Южна Африка понижи прогнозата си за годишния икономически растеж

Южна Африка понижи прогнозата си за икономическия растеж на страната, като финансовият министър Нкланкла Нене се ангажира с ограничаването на публичните разходи, съобщава BBC.

В изявлението си относно средносрочната бюджетна рамка на страната Нене прогнозира, че икономиката ще се разшири с 1,4% през тази година. През февруари очакванията бяха за годишен растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) от порядъка на 2,7%.

Финансовият министър също така прогнозира бюджетен дефицит в размер на 4,1% за настоящата фискална година спрямо предходните очаквания за недостиг от 4 на сто.

„Слабото представяне на икономика поставя бюджета под сериозен натиск, като приходите се оказват недостатъчни да покрият разходите“, посочи Нене в своята реч пред парламента.

Икономиката на Южна Африка изпитва затруднения напоследък, за които допринесе и продължителната стачка в платинените мини по-рано през годината. Слабата валута на страната – южноафриканският ранд, не успя да насърчи износа, а оценката на икономиката беше понижена от агенциите за кредитен рейтинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още