IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стачките в добивния сектор на ЮАР свиха икономиката

БВП през първото тримесечие се е понижил с 0,6%, но според анализатори рецесията ще бъде избегната

21:36 | 29.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стачките в добивния сектор на ЮАР свиха икономиката

Месеците на стачки в добивната индустрия на Южна Африка свиха икономиката й през първото тримесечие, като при липсата на решение на споровете в обозримо бъдеще перспективите не са добри, пише CNBC.

БВП на страната се е понижил с 0,6% за периода, като спадът в добивната индустрия е снижил растежа с 1,3 процентни пункта, съобщава местната статистика. 

Свиването на добивния сектор се дължи на по-слабата продукция при добива на злато, метална руда (включително платина), както и на други изкопаеми (включително диаманти), посочват от статистиката.

Стачките в отрасъла, които се възобновиха на 23 януари, не показват признаци на уталожване и оказват влияние на най-големите производители на платина.

"Работниците вече претърпяха загуби за 900 млн. долара, а компаниите (Lonmin, Anglo American и Implats) загубиха приходи за 2 млрд. долара“, посочват от BNP Pariba.

"Синдикатите претендират за месечни заплати от 1200 долара от началото на идната година, докато компаниите не са способни на това до 2017 г.“

Стачките ще се проточат известно време, след като исканията на синдикатите са напълно неизпълними, смята Шилан Шах, икономист в Capital Economics.

Според него негативното влияние на добивния сектор върху икономиката постепенно ще отслабне и страната ще успее да избегене навлизането в рецесия (два поредни тримесечни спада на БВП - бел. ред.)

Въпреки, че стачките могат да продължат седмици или месеци, рецесията е малко вероятна, макар и не невъзможна, смятат и от BNP Pariba. 

Икономическият растеж през годината обаче едва ли ще надвиши 2%, а безработицата, която достигна 25,2% през първото тримесечие (от 24,1% в предходното), ще остане висока, което ще потиска потреблението.

Остава и рискът от допълнително обезценяване на местната ранд, тъй като по-малкият износ заради стачките означава по-малко валутен приток. Поевтиняването на местната валута пък може да засегне чуждите инвестиции в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още