IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Централната банка на Южна Африка вдигна основната лихва

Страната се опитва да защити обезценяващата се местна валута и да се предпази от отлива на капитали, както това вече направиха Индия и Турция

16:30 | 29.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И Централната банка на Южна Африка вдигна основната лихва

Централната банка на Южна Африка (South African Reserve Bank, или SARB) покачи основната лихва до 5,5% на фона на обезценяващата се местна валута и на отстъплението на инвеститорите от разриващите се пазари, предава CNBC.

Финансовата институция вдигна лихвения процент, по който отпуска кредити на търговските банки, с 50 базисни пункта до 5,5%. Южноафриканският ранд увеличи загубите си спрямо американския долар, като след изненадващия ход слезе на 5-годишно дъно до около 11,33 ранда за долар.

Гуверньорът на SARB Джил Маркъс каза, че Комитетът по парична политика на банката е взел предвид забавящия се икономически растеж на Южна Африка, очакванията за покачване на инфлацията и обезценяващата се валута преди да реши да покачи лихвата.

Тя заяви, че финансовата институция ще продължи да следи внимателно случващото се и увери, че решението не е повлияно от хода на Централната банка на Турция. За да се пребори с отслабващата валута и Индия повиши лихвата.

Централните банки на тези развиващи се пазари опитват да покажат на света, че правят всичко необходимо, за да защитят валутите и пазарите си след започналото оттегляне на капитали. Паричната политика, водена от Федералния резерв на САЩ (Фед), подкрепяше икономиките им.

За развиващ се пазар, какъвто е южноафриканския, намаляването на покупките на облигации от страната на Фед идва в момент на нисък растеж за страната. БВП на Южна Африка нарасна само с 0,7% през третото тримесечие на 2013 г. - най-слабият прираст от близо четири години. През декември инфлацията бе 5,4%.

Джил Маркъс предупреди, че поевтиняването на ранда се дължи и на вътрешни за страната проблеми като например условията на трудовия пазар и дефицита по текущата сметка. Според нея перспективите пред растежа остават слаби, а създаването на нови работни места - предизвикателство.

Тя добави, че „високата степен на турбулентност“, която виждаме в развиващите се пазари - с обезценяващите се валути, растящата инфлация и отлива на капитали - се дължи на решението на Фед да започне постепенно да оттегля паричните си стимули. Според гуверньорът на SARB ситуацията е създала сериозни „политически предизвикателства“ за нововъзникващите икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още