IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските валути изпратиха най-лошата си седмица от доста време

Икономическите данни от Китай не оправдаха очакванията, а по-силното възстановяване в САЩ засили спекулациите за свиване на стимулите от Фед

12:49 | 25.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските валути изпратиха най-лошата си седмица от доста време

Азиатските валути поевтиняха през изминалата седмица, водени от южнокорейския вон, след като икономическите данни от Китай не оправдаха очакванията, а по-силното възстановяване в САЩ засили спекулациите, че Федералният резерв ще свие още монетарните си стимули, пише Bloomberg.

Южнокорейската валута записа най-лошата си седмица от седем месеца, спадайки с 1,9% до 1080,36 вона за долар. Малайзийският рингит се понижи с 1,1% - най-голямата му седмична загуба от месец до 3,3334. Индийската рупия поевтиня с 1,8% - най-много от август, до 62,685, а индонезийската – с 0,7% до 12180.

Филипинското песо поевтиня през седмицата с 0,6% до 45,307 за долар. Тайландският бат се понижи с 0,1% до 32,84, а тайванският долар спадна с 0,7% до 30,42. Повишения с по 0,2% отетоха китайският юан и виетнамският донг до съответно 6,0488 и 21085 за долар.

Bloomberg-JPMorgan Asia Dollar Index спадна за втора поредна седмица, след като продажбите на стари жилища в САЩ през декември са завършили най-силната си година от 2006 г., а новите молби за помощи при безработица отбелязаха 6-седмично дъно. Доларовият индекс, който следи представянето на американските пари спрямо десет основни валути, е нараснал с 0,7% през този месец.

Сигналите за устойчиво икономическо възстановяване подкрепиха залозите, че Фед ще продължи да намалява обема на програмата си за изкупуване на облигации, която бе насочила капиталовите потоци към развиващите се пазари. Промишленото производство в Китай през януари може би се е свило, показа предварителен доклад.

„Слабите данни от Китай засилват търсенето на сигурни активи като долара, както и очакванията Фед да свие стимулите“, коментира Хонг Сеок Чан, валутен анализатор в Daishin Economy Research Institute в Сеул.

Южнокорейският вон се обезцени вчера за пети пореден ден в най-дългата си негативна серия от десет месеца, след като промишленият PMI индекс на HSBC и Market за Китай се оказа в зоната на свиване – 49,6 пункта. Растежът в Китай, който е най-големият пазар за Южна Корея, се понижи през последното тримесечие.

През миналата година вонът поскъпна с 23% спрямо йената. Допълнителното му поскъпване ще причини сериозни проблеми на корейските износители, заяви гуверньорът на местната централна банка, изтъквайки обаче, че институцията не обмисля интервенции за поевтиняване на валутата.

Малайзийският рингит достигна най-ниското си ниво от август, принуждавайки централната банка на Малайзия да се намеси на пазара, за да ограничи загубите, според трейдъри. „Слабостта на рингита през тази седмица е заради силните данни от САЩ и очакванията за свиване на стимулите от Фед“, коментира Уонг Чий Сенг, валутен стратег на AmBank Group в Куала Лумпур.

Инфлацията в Малайзия се ускори през декември до най-бързото си темпо от две години, което може да принуди централната банка да вдигне основната си лихва с 0,5 процентни пункта през тази година, смята Рахул Байория, икономист на Barclays в Сингапур.

Индонезийската рупия спадна през изминалата седмица заради спекулациите, че компаниите увеличават покупките на долари, за да извършат плащания в края на месеца. „Доверието към рупията не се е върнало въпреки притока на капитали към мсетните акции, тъй като търсенето на долари от фирмите остава силно“, коментира Гънди Кахяди, икономист на DBS Group Holdings в Сингапур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още