IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch свали перспективата по рейтинга на Южна Африка до негативна

Международната кредитна агенция се аргументира с влошените перспективи пред икономическия растеж на страната

18:16 | 13.06.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fitch свали перспективата по рейтинга на Южна Африка до негативна

Агенция Fitch Ratings свали перспективата пред рейтинга на Южна Африка от стабилна на негативна. Международната компания посочва влошените перспективи пред икономическия растеж на страната като основна причина за решението си, пише Bloomberg.

Освен това Fitch занижи прогнозата си за прираста на брутния вътрешен продукт на Южна Африка за 2014 г. от 2,8% до 1,7% и до 3% през 2015 г. от първоначалните 3,5 на сто. Рейтингът на петия елемент от БРИКС остава BBB – вторият най-нисък инвестиционен клас.

„Нарасналите стачни действия, исканията за по-високи заплати и ограничения достъп до електричество представляват негативни шокове от страна на предлагането“, отбелязват от агенцията в официалното си становище. „До този момент рязкото поевтиняване на ранда през последните две години не създаде ясни сигнали за възстановяване и подобряване на конкурентоспособността и растежа.“

Южноафриканската икономика, която е втората по големина на континента след Нигерия, е заплашена от изпадане в рецесия, след като продължаващата вече 20 седмици стачка с искания за по-високи заплати на работниците спря дейността на едни от най-големите компании за добив на платина. През първите три месеца на 2014 г. икономическият растеж се сви с 0,6% на годишна база. Това ограничи способността на правителството да приведе в ред бюджетния дефицит.

От Fitch прогнозират умерено понижение на бюджетния дефицит до 4,2 на сто през текущата финансова година, като правителството може да не изпълни тригодишната си цел. Управляващите поеха ангажимент, че за този период ще смъкнат недостига до 2,8% от БВП от 4-те процента през изминалата финансова година, приключила в края на март 2014 г.

„Намаляването на дефицита под 3% от БВП до 2016-2017 г. ще бъде предизвикателно и ще зависи от възстановяването на растежа и от спазването на строгите горни граници на разходите“, отчитат още от международната агенция за присъждане на кредитни рейтинги.

Правителството остава отдадено на запазването на финансовата стабилност и поддържането на дълга в рамките на управляемите нива, уверяват от своя страна от Министерство на финансите на Южна Африка.

Перспективата пред рейтинга на страната се отрази на спредовете по суаповете за кредитни неизпълнения. Разходите по застраховането на южноафриканския дълг, деноминиран в долари, срещу фалит се покачи за трети пореден ден до 179 пункта. Африканският ранд поевтиня с 0,7% до 10,7494 за един долар по обяд в Йоханесбург днес.

Тази седмица Световната банка понижи прогнозата си за растежа на Южна Африка през тази година до 2 на сто от 2,7%, докато Международният валутен фонд предупреди, че може да намали оценката си до 2% или по-малко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Maria321
преди 9 години
http://economix.bg/rejtingat-na-balgariya-padna
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Maria321
преди 9 години
А Стандарт понижи рейтинга на България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още