IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките в здравния сектор ще надхвърлят 600 млрд. долара през 2015 г.

Сливането на Pfizer и Allergan вдига общия обем на сделките в сектора до рекордно ниво

12:57 | 24.11.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на Pfizer в Ню Йорк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на Pfizer в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Предстоящата сделка на фармацевтичната компания Pfizer Inc за поглъщането на Allergan Plc за 160 млрд. долара ще повиши общия обем на сливанията и придобиванията в здравния сектор през 2015 г. до рекордните над 600 млрд. долара, изчислява Ройтерс.

В здравния сектор благодарение на евтиното финансиране се наблюдава безпрецедентна вълна от сделки от началото на 2014 г., като се започне от големи производители на лекарства, които придобиват по-малки конкуренти, и се стигне до консолидация между производители на генерични лекарства.

Със сделката на Pfizer за Allergan здравният сектор ще се издигне на челното място по общ обем на сливанията и придобиванията, засенчвайки енергийния и технологичния сектор.

Изчисления на Thomson Reuters сочат, че сделките в здравния сектор в края на миналата седмица вече са достигали 460,2 млрд. долара, засенчвайки целогодишния си рекорд от 392,4 млрд. през 2014 г. Сливанията и придобиванията в енергийния сектор възлизат на 572,4 млрд. долара, а в технологичния – на 514,4 млрд. долара.

Сделката Pfizer-Allergan е най-голямата в историята на здравния сектор, като чупи предишния рекорд от 1999 г., когато Pfizer постигна споразумение да погълне Warner-Lambert за 90 млрд. долара.

Придобиването неизбежно ще даде храна за размисъл на директорите на други големи фармацевтични компании, базирани в САЩ, тъй като Pfizer ще получи относително предимство в данъчно отношение, ако премести централата си в Ирландия. Представители на сектора и банкери обаче се съмняват дали ще има и други, които да предприемат подобен ход.

От Merck & Co Inc, вторият по големина производител на лекарства в САЩ след Pfizer, заявиха преди година, че подобни сделки с цел т. нар. „данъчна инверсия“, при които дадена компания мести централата си в държава с по-ниски данъци, не се вписват в корпоративната им стратегия.

Швейцарските и британските фармацевтични гиганти пък вече се радват на по-изгодни данъчни режими и шефовете им твърдят, че не виждат мегасделките като част от бъдещото си развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още