IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

E&Y: В ЦИЕ са направени 647 сливания и придобивания от началото на 2015 г.

От компанията остават оптимисти за развитието на M&A пазара в България въпреки по-малкото реализирани сделки спрямо миналата година

13:39 | 29.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
E&Y: В ЦИЕ са направени 647 сливания и придобивания от началото на 2015 г.

Повечето страни в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) отчитат увеличена активност на пазара на сливания и придобивания (М&A) през първата половина на 2015. Като цяло регионът отчита увеличение на общия брой на сделките от 2,9 на сто спрямо същия период на 2014. В същото време големите мега сделки на стойност над 100 милиона долара намаляват с 2,2 на сто, а тези на стойност под 100 млн. долара, които са и най-често срещаните, нарастват с 1,6 на сто. Така реализираните сделки в региона са на обща стойност от 16,5 млрд. долара, което е с 10,8 на сто по-малко спрямо същия период на 2014 година, се посочва в изследване на Ernst & Young, цитирано от БТА.

За България

"Макар реализираните сделки в България да са малко по-малко спрямо същия период от миналата година, оставаме оптимисти за развитието на M&A пазара в България", коментира Диана Николаева, съдружник отдел "Сделки" в EY България.

"Глобалните компании активно търсят таргети за придобивания като част от дългосрочната им стратегия за устойчив растеж, но в същото време са изключително внимателни, когато преценяват възможностите си за инвестиции. Затова компаниите трябва да са перфектно подготвени за оценката на инвеститорите. Ключ за успешната реализация на сделките остава прецизната подготовка от страна на компаниите".

 

Най-атрактивните страни

Турция е най-активната страна в региона с общо 155 затворени сделки в първите шест месеца на 2015-а. Полша и Чехия я следват съответно със 117 и 98 сделки. Така общият брой на сделките в ЦИЕ нараства до 647, което е с 2,9 на сто повече спрямо миналата година, когато сделките са 629. Гърция, Словения и Унгария са трите страни, които отчитат най-значително увеличение на сделките спрямо 2014 съответно със 122,2, 90,9 и 45,8 на сто.

Стратегическите инвестиции доминират пазара

По-голямата част на сделките в целия регион - 75 на сто са сключени от стратегически инвеститори, които целят разширяване на дейността чрез придобиване на компания със сходна дейност. България и Унгария, противно на общата тенденция в региона, привличат повече финансови инвеститори - съответно 43 и 39 на сто.

В България делът на финансовите инвестиции е висок поради увеличения брой сделки, сключени с български частни компании и фондове за рискови инвестиции, докато в Унгария причина за многото финансови инвестиции е активната дейност на фондовете JEREMIE - Joint European Resources for Micro and Medium Entrerprises, които трябва да разпределят ресурсите си до края на 2015-а.

ИТ, производство и храни и напитки са най-атрактивни сектори през периода

ИТ секторът е най-активната таргет индустрия през първата половина на 2015 г. с общо 100 реализирани сделки или 15 на сто от всички сделки в региона на ЦИЕ. Най-голямата сделка е придобиването на базираната в Германия компания за доставка на храна Delivery Hero от турската yemeksepeti.com за близо 589 милиона долара. Друга много голяма сделка в ИТ сектора е придобиването на базираната във Великобритания компания за защита на лични данни Privax от чешката AVG Technologies за 40 млн. долара.

Производственият сектор е вторият по атрактивност за инвеститорите сектор в региона с общо 78 сделки в ЦИЕ. Най-голямата сделка неминуемо е придобиването на българската KAI Group oт Mohawk Industries Inc. за 193 млн. долара.

Секторът храни и напитки е третия по атрактивност сектор през периода с общо 61 сделки. Някои от най-големите сделки включват придобиването на Danube Foods Group oт Mid Europa Partners за 657 млн. долара, което я прави втората по големина сделка в региона.

M&A Барометърът на EY обобщава публично оповестена информация, публикувана от реномирани бази данни за 11 страни от региона на Централна и Източна Европа: България, Чехия, Хърватска, Гърция, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Турция.

M&A активностите включват не само затворени вече сделки, но и нови и неотдавна обявени сделки между частни компании. Анализът изключва придобивания на миноритарни дялове от страна на мажоритарни акционери, сделки от капиталовия пазар, придобивания на лицензи, споразумения за съвместни предприятия (jointventures), инвестиции на зелено и приватизационни сделки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още