IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топ 5 на глобалните сливания и придобивания

Ако съюзът между SABMiller и Anheuser Busch InBev стане факт, сделката ще бъде третото по големина сливане в историята

15:41 | 14.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Топ 5 на глобалните сливания и придобивания

От фармацевтичния сектор до енергетиката и производството на напитки корпоративна Европа дава своя принос за сделките с висока стойност на пазара на сливания и придобивания от началото на годината. А най-вероятно това няма да приключи още сега, твърди HSBC. Според банката сливанията и придобиванията на Стария континент растат от три години, а краят дори не е близо, въпреки че новините, свързани с предложението на Anheuser-Busch InBev да придобие SAB Miller, повдигат въпроса дали сливанията и придобиванията не са достигнали своя пик. 

Ако съюзът между водещите в света пивоварни компании SABMiller и Anheuser Busch InBev стане факт, то тази сделка ще бъде третото по големина сливане/придобиване в историята, показват данни на компанията Dealogic, цитирани от Ройтерс. 

След седмици предложения и отхвърляния бордът на SABMiller се е съгласил единодушно да отправи препоръка към акционерите да приемат офертата на AB InBev от 44 паунда на акция, което е с 50% над цената на акциите към 14 септември, ден преди да излязат първите медийни спекулации за потенциалната сделка. За 41% от акциите AB InBev предлага смесено плащане от пари в брой и акции с по-ниска цена от 39,03 паунда на акция. 

Обвързването на двете компании за производство на бира ще обедини марки като Budweiser, Corona и Stella Artois с Pilsener Urquell, Grolsch и Peroni и ще предостави на новата компания силно присъствие в САЩ, Китай, Европа, Африка и Латинска Америка. Заедно AB InBev и SABMiller продават над 30% от бирата в света. 

Слухове за подобна сделка се носят от години, като за някои анализатори това е финалният етап от консолидацията на сектора. Според оценката на компанията за проучвания Euromonitor пазарният дял на обединената компания след сливането ще възлиза на 29% след вероятни разпродажби, с което тя ще излезе на 20 процентни пункта пред следващия голям производител на бира – Heineken NV.

Но кои са най-големите пет сливания в историята досега, вижте в галерията на Investor.bg 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още