IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SABMiller прие офертата на белгийската AB InBev за 68 млрд. паунда

Двете компании договориха принципните условия на сделката за придобиване, но предстои одобрението ѝ от акционерите на SABMiller

10:29 | 13.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Управителният съвет на SABMiller PLC е договорил ключовите условия по предложението за придобиване от страна на Anheuser-Busch InBev NV, което оценява компанията на 68 млрд. паунда (104 млрд. долара) и ще доведе до сливането на двете най-големи производителки на бира в света, съобщава Wall Street Journal (WSJ).

След седмици предложения и отхвърляния, бордът на SABMiller се е съгласил единодушно да отправи препоръка към акционерите да приемат офертата на AB InBev от 44 паунда на акция, което е с 50% над цената на акциите към 14 септември, ден преди да излязат първите медийни спекулации за потенциалната сделка. За 41% от акциите AB InBev предлага смесено плащане от пари в брой и акции с по-ниска цена от 39,03 паунда на акция.

SABMiller поиска от британските власти да увеличат срока, в рамките на който AB InBev трябваше или да отправи нова оферта, или да се оттегли, до 28 октомври. Предишният срок беше до тази сряда – 14 октомври.

Ако AB InBev не успее да получи необходимите регулаторни разрешителни, за да приключи сделката, или ако акционерите не я одобрят, пивоварната компания ще трябва да плати на SABMiller неустойка от 3 млрд. долара. AB InBev заяви, че ще плати частта от сделката в брой чрез вътрешни средства и издаване на нов дълг.

Коригираното предложение е петото, което AB InBev отправя към SABMiller през последните седмици и идва, след като белгийският пивовар заяви в понеделник, че е готов да предложи на акционерите на SABMiller 43,50 паунда на акция в брой и смесено плащане от 38,88 паунда, което щеше да доведе до цена от 67,4 млрд. паунда.

SABMiller отказа първите предложения, заявявайки, че те са значително под реалната стойност на компанията.

Двата най-големи акционера в SABMiller – Altria Group Inc. и Santo Domingo, които заедно притежават 41% дял от лондонската пивоварна компания, първоначално бяха разединени в мненията си за сделката. Altria изказа подкрепа през миналата седмица, но групата Santo Domingo се присъедини към останалите в борда, отхвърлили офертата на AB InBev.

Обвързването на двете компании за производство на бира ще обедини марки като Budweiser, Corona и Stella Artois с Pilsener Urquell, Grolsch и Peroni и ще предостави на новата компания силно присъствие в САЩ, Китай, Европа, Африка и Латинска Америка. Заедно AB InBev и SABMiller продават над 30% от бирата в света.

Слухове за подобна сделка се носят от години, като за някои анализатори това е финалният етап от консолидацията на сектора. Според оценката на компанията за проучвания Euromonitor пазарният дял на обединената компания след сливането ще възлиза на 29% след вероятни разпродажби, с което тя ще излезе на 20 процентни пункта пред следващия голям производител на бира – Heineken NV.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още