IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Ще трябва да платим част от сумата за ядрените реактори за АЕЦ "Белене"

По думите на премиера ще се предложи парламентът да вземе решение България да плати около 800 млн. лв.

13:44 | 18.09.16 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Пресслужба на Министерски съвет</em></p>

Снимка: Пресслужба на Министерски съвет

Трябва да платим част от сумата за ядрените реактори за АЕЦ "Белене". Говорих вече с някои колеги в Нардното събрание и ще предложим да се вземе решение в парламента да платим около 800 млн. лв. Това заяви пред медиите в с. Венец премиерът Бойко Борисов, който присъства на традиционния събор с конни надбягвания.

По думите му, след като бъде направено плащането, ще бъде поканена руската страна и нейните компании да се спрат лихвите и да се помисли заедно и в добронамерен тон за решение, така че тази огромна загуба в бюджета да се превърне в актив, а не в пасив.

Министър-председателят изброи и направените до момента конкретни стъпки по реализацията на проекта за газов хъб „Балкан“, разговорите с Европейската комисия и готовността за включване на руската страна.  „Нашата газопреносна система, с новите компресори,  може да транспортира газ до Солун. Сърбия имат огромен интерес това да се случва. Вече имаме ясно виждане в региона, че това може да се случи“, допълни Борисов.

„Моята мечта е да дойдат големи газови оператори и да се печели от транзита на газ, като паралелно си правим интерконекторите със съседните държави. Тогава ще има истинска диверсификация. Строежът и разширяването на Чирен също върви в пълни обеми и мисля, че това е било стратегия на всички партии през годините“, посочи още премиерът.

В отговор на журналистически въпроси за срещата на върха в Братислава министър-председателят отново заяви, че за всички вече е станало ясно как от поставянето на ултиматуми никой няма изгода.

По думите му България е засегната сравнително малко, но е факт напрежението, което тлее около всеки бежански център у нас.

„Ние ясно казахме, че или трябва да правим затвори, както предупреждавах, за да са спокойни хората, или да има центрове от отворен тип, които не вършат работа. Ние всяка нощ на сръбската граница хващаме по 40-50 човека, регистрирани, избягали от центровете”, отбеляза Борисов.

Министър-председателят посочи, че по предложение на австрийския канцлер следващата събота във Виена ще се състои форум за мигрантската криза, а на 6 октомври от България ще стартира европейската гранична полиция.

„Хората знаят, че светът е ужасен в момента и трябва да се мобилизираме всички заедно. Затова приветствам продължаващите разговори между държавния секретар на САЩ Кери и руския външен министър Лавров. Видно е, че когато САЩ и Русия седнат на масата за преговори, светът се успокоява. Затова нека преговорите да продължат, за да може бежанците да се върнат в Сирия, в Либия”, посочи той.

Премиерът заяви, че ще продължава да настоява да се създадат зони за сигурност. Хората, които бягат, трябва да останат там, докато се създаде политическа обстановка и след това да се върнат по родните си места. Това трябва да е целта, каза Борисов.

„Трябва да решим основният проблем – къде да върнем мигрантите. И ние работим с Афганистан да върнем мигрантите. Над 80 млн. лв. България харчи за 110 войника в Афганистан и да не искат да подпишат реадмисия – да върнем афганистанците в Афганистан, не виждам смисъл - и от парите, и от контингента ни. Това сме казали на колегите в НАТО и на всички наши партньори”, уточни министър-председателят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
Ти май не стопляш, че идеята е да се ликвидира АЕЦ за да плащаш по скъпия ток от ТЕЦ, ВЕЦ, МЕЦ, ВЕИ и т.н.............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
stanislavr
преди 7 години
Тази информация е на гърба на последната ми фактура от ЧЕЗ за дела на закупената енергия от през 2015 година: АЕЦ Козлодуй - 6,57%, кондензационни ТЕЦ, въглища - 45,65%, комбинирани ТЕЦ, въглища - 6,44%, комбинирани ТЕЦ, природен газ - 8,63%, вятърни - 8,01%, фотоволтаични - 7,54%, ВЕЦ - 17,98%, биомаса - 1,20%, балансираща енергия - минус 2,02%. Някой знае ли колко въглища има още в Марица Изток? Колко струва тока от Козлодуй и колко от американските ТЕЦ-ове? Кога ще клопнат кепенците на 5-ти и 6-ти блок в Козлодуй? Който може да мисли, да му мисли, който не, да се чеше по рапона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
Ivel
преди 7 години
400М евро са комисионните за руските корупционери около този проект, а българските им колеги вече си получиха парите от КТБ. Толкова ли е трудно да стоплите. Има няма проект, комисионните трябва да се получат в пълен размер, един вид да се започне на чисто пък после ще го мислим как да стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
comet
преди 7 години
Тук не съм на раздумка или да убеждавам някого в нещо, а да споделям информация и мнения и то с хора които съм преценил че ме интересува. Когато някой пусне информация която е противоречива с моята, питам за източника, ако не може да посочи, забравям и при редуващи случи спирам да му чета мненията, ... нищо лично, всеки си има право на мнение и подход, и ако уважава себе си следва да уважава това право и на другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
data
преди 7 години
следващата стъпка е да почнат да ни убеждават колко изгоден проект е белене
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 7 години
Поне според мен, ти си първият с който трябва да се нахранят свинете. Б'ах ти архаичните и реликтните типове д'ет са те налазили Инвесторе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
comet
преди 7 години
Да не излезе че точно ТИ пишеш глупости! Площадката не ставала ?! Би ли пуснал линк към професионална експертиза или публикация с такъв линк?! Защото гафът е такъв, че тези пари трябва да се плащат от него, жената, децата и целите им родове (от ББ и замесени по протакането и спирането).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 2
Hahoto
преди 7 години
Да допуснем че си на 100 процента прав за площадката. Кой е виновен, че не може да се строи централа там? Ние или Руснаците. От Сакскобурготски, Станишев, Бойко всички направиха далавера на гърба на народа с Белене, даже пари за референдум се изхарчиха с милиони, та и медиите облизаха пръсти. Но накрая нашите политици сите едни сухи и разбира се злия Путин е виновен. Императорът даже е много прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 11
supertrader
преди 7 години
Ето искат пари срещу нищо, ако бяха честни щяха да кажат - не става. Постоянно напират за някакви големи проекти които другите - потърпевшите трябва да им финансират и ако не искат са лоши. То дори не става въпрос за желание а за възможности, не ни трябва сега повече електроенергия. Просто не е необходима, пък и пари нямаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 16
supertrader
преди 7 години
Пишеш глупости, там не може да се построи централа и затова я почнаха и заразяха. Площадката не става, те са се опитвали да променят - да налеят бетони да я стабилизират, но няма да стане. Никой не прави мръсно на Русия, тя сама постоянно ръчкат да си го правят и са много упорити. Зарязали са собствените си интереси които могат да направят там нормална икономика и се занимават с някакви все големи проекти, но безполезни и конфликтни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още