IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петкова: Търсим вариант да се разплатим за оборудването за АЕЦ "Белене"

Енергийният министър участва в проверката за готовността на ЧЕЗ България за зимния сезон в Мездра

15:01 | 17.09.16 г.
<p>
	Теменужка&nbsp;Петкова участва в проверка на готовността на ЧЕЗ България за зимата. <em>Снимка:</em> <em>ЧЕЗ България</em></p>

Теменужка Петкова участва в проверка на готовността на ЧЕЗ България за зимата. Снимка: ЧЕЗ България

До края на годината, на няколко транша, България ще плати основната част от задължението си към „Атомстройекспрот“ за произведеното оборудване за АЕЦ „Белене“. Сумата е около 400 млн. евро, потвърди енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от БТА.

По-рано първият зам.-министър на правосъдието на Русия Сергей Герасимов съобщи, че България ще изплати 400 млн. евро на руската компания. Договроката за това е била направена по време на заседанието на българо-руската Междуправителствена комисия, провело се във Варна.

Това беше основната тема на дискусията, обясни още Теменужка Петкова и допълни, че в момента се търсят варианти как да бъдат намерени парите, защото Националната електрическа компания (НЕК), както и „майчината“ й структура – Българският енергиен холдинг (БЕХ), нямат нужните средства.

След плащането на основната част ще се търси споразумение и за останалата сума.

Арбитражният съд отсъди България да плати произведеното до момента оборудване за втората ядрена централа у нас. Българската страна съобщи за сумата от 550 млн. евро, докато руската очаква 620 млн. евро.

Петкова припомни още, че България оспорва и размера на лихвите – общо 82 млн. евро. Позицията ни е, че има техническа грешка при определяне на лихвите и при отстраняването й сумата ще намалее. Решението за това обаче трябва да дойде от Арбитражния съд в Женева.

Енергийният министър е на посещение в Мездра, където инспектира готовността на ЧЕЗ България за зимния период. Компанията е вложила 200 хил. лева в подмяна и реконструкция на съоръжения – ремонтирана е възлова станция в с. Елисейна, обновен е и алтернативен електропровод.

На 14 септември енергийното министерство обяви, че започва проверка на електроразпределителните дружества и на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) относно тяхната подготовка за зимните месеци. Очакват се резултатите от проверката да станат ясни в края на октомври.

„За нас е важно всички български потребители да са спокойни за качеството на предоставяната им услуга“, каза още енергийният министър, цитиран от пресцентъра на Министерството на енергетиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още