IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още една анкетна парламентарна комисия ще разследва АЕЦ "Белене"

Парламентът да сложи точка на проекта, поиска Мартин Димитров, а от БСП не очакват нищо съществено от работата на комисията

17:20 | 18.10.16 г. 3
<p>
	Снимка: &nbsp;<em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка:  архив Ройтерс

На извънредното си заседание Народното събрание прие създаването на анкетна комисия, която да провери фактите около проекта за изграждането на втора ядрена централа у нас в периода от 2006 година до септември 2016 година. Решението беше взето по време на извънредното заседание на парламента.

Председател на комисията ще бъде Валери Симеонов от Патриотичния фронт. Негови заместници ще бъдат Методи Андреев от ГЕРБ и Антони Тренчев от Реформаторския блок. Депутатите решиха в комисията да участват 20 депутати, избрани на пропорционален принцип. Сред тях са двама бивши енергийни министри – Делян Добрев и Драгомир Стойнев, бившият директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов, както и Жельо Бойчев (БСП Лява България), Кирил Цочев (АБВ), Магдалена Ташева („Атака“), Рамадан Аталай (ДПС), Петър Чобанов (ДПС) и Александър Ненков (ГЕРБ).

Комисията ще работи за срок от три месеца. 

В парламентарната зала не приеха предложение на БСП да бъдат използвани доклади от предишни комисии по казуса и да бъдат проверени фактите около проекта от март 2012 година до края на септември тази година. Депутатите отхвърлиха и предложението на АБВ депутатите в комисията да бъдат 16, определени на паритетен принцип.

По време на дебатите от Реформаторския блок поискаха това Народно събрание да постави окончателно точка на АЕЦ „Белене“. От БСП обаче са категорични, че в целия свят има рестарт на ядрената енергетика, а цената за изграждане на централата е с 30-40% по-ниска, отколкото на строящите се в момента централи в Европа.

За ГЕРБ по темата трябва да се съсредоточим върху ограничаването на щетите от проекта, а икономическата изгода на централата вече не е актуална. ДПС се обявиха против създаването на специална анкетна комисия за АЕЦ „Белене“, тъй като темата е многократно обсъждана в парламента. Според движението проверката може да бъде извършена и от енергийната комисия към Народното събрание.

Мартин Димитров от Реформаторския блок припомни, че и в 41-то Народно събрание също е имало комисия по казуса, но тя не е успяла да приключи работата си, заради изтичането на мандата на парламента. За него е „критично важно“ да бъде изяснено кой носи отговорността за решението да бъдат поръчани реактори, за които България трябва да плати 1,2 млрд. лева.

Междинният доклад на анкетната комисия от 41-то Народно събрание показва, че липсва договор за изграждането на АЕЦ „Белене“ и осигурено финансиране, но въпреки това „хора от НЕК“ са поръчали оборудване за централата, не са проведени и процедури по Закона за обществените поръчки.

Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr.Justice
преди 7 години
"а от БСП не очакват нищо съществено от работата на комисията"че те друго могат ли??? Ако Бойко опъдели някого, може и да гласувам за него. Но за сега няма шанс..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
realista
преди 7 години
Значи пак ще има замитане на следи. Има прокуратура за тази работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още