IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още една анкетна парламентарна комисия ще разследва АЕЦ "Белене"

Парламентът да сложи точка на проекта, поиска Мартин Димитров, а от БСП не очакват нищо съществено от работата на комисията

17:20 | 18.10.16 г. 3
<p>
	Снимка: &nbsp;<em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка:  архив Ройтерс

За Методи Андреев от ГЕРБ изказването на Нинова е популистко, а всички картели в България съществуват благодарение на политическа намеса. Той заяви още, че ядрената опасност от строежа на АЕЦ „Белене“ е реална и допълни, че частен инвеститор не може да покрие щетите при ядрен инцидент. Андреев припомни, че застраховката за ядрения риск на АЕЦ „Фукушима“ е била 3 млрд. долара, но щетите след инцидента, предизвикан от земетресение, се изчисляват на над 90 млрд. долара.

Той препоръча Народното събрание да посочи кой е взел решенията за АЕЦ „Белене“ и допълни, че едва ли вина за това носят „двама директори в НЕК“. Преди месеци енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че поръчката за оборудването на централата е направена чрез споразумение, но без решение на Съвета на директорите на НЕК, от изпълнителните директори по онова време – Любомир Велков и Мардик Папазян.

Делян Добрев, бивш енергиен министър, а сега председател на енергийната комисия в НС, припомни, че проектът за изграждането на АЕЦ „Белене“ е трябвало да бъде прекратен през 2008 година, когато стратегическият инвеститор RWE, държащ 49% от проекта, решава да се оттегли. Според него именно плащане на аванс в размер на 300 млн. лева от страна на правителството тогава – след решение на заседание на Министерския съвет, е стартирало работата по изработването на оборудването и това е причината НЕК да бъде осъдена от Арбитражния съд в Женева да плати 620 млн. евро на „Атомстройекспорт“.

Александър Ненков от ГЕРБ отчете, че за АЕЦ „Белене“ са похарчени около 3 млрд. лева и сега трябва да се съсредоточим не върху икономическите ползи от проекта, а как да бъдат намалени щетите.

Нужен ли е рестарт на АЕЦ „Белене“?

Независимият депутат Велизар Енчев пък призова АЕЦ „Белене“ да бъде построен, при това изцяло с държавна подкрепа. Проектът трябва да бъде рестартиран на фона на други големи енергийни проекти, които ще бъдат реализирани в региона, категоричен беше той.

Румен Гечев от БСП Лява България беше категоричен, че в Европа вече има рестарт на ядрената енергетика. Такива процеси се наблюдават във Франция и Великобритания. Подобни са настроенията и по цял свят, допълни още депутатът.

„Няма бъдеще европейската енергетика без основни мощности“, каза  той и допълни, че те трябва да бъдат ядрени. Според Гечев АЕЦ „Белене“ е с 30-40% по-евтина, отколкото строящите се в момента централи във Великобритания и Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr.Justice
преди 7 години
"а от БСП не очакват нищо съществено от работата на комисията"че те друго могат ли??? Ако Бойко опъдели някого, може и да гласувам за него. Но за сега няма шанс..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
realista
преди 7 години
Значи пак ще има замитане на следи. Има прокуратура за тази работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още