IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още една анкетна парламентарна комисия ще разследва АЕЦ "Белене"

Парламентът да сложи точка на проекта, поиска Мартин Димитров, а от БСП не очакват нищо съществено от работата на комисията

17:20 | 18.10.16 г. 3
<p>
	Снимка: &nbsp;<em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка:  архив Ройтерс

„Няма друг такъв пример в новата българска история“, заяви депутатът и допълни, че централата е пример за грубо нарушение на българското законодателство.

Димитров съобщи още, че е имало желание от АЕЦ „Козлодуй“ да закупи старото оборудване за АЕЦ „Белене“, но Националната електрическа компания (НЕК) е предпочела да продаде реактора на „Атомстройекспорт“ без процедура и без търг.

Вчера стана ясно, че Прокуратурата е повдигнала обвинения срещу двама директори на НЕК – Любомир Велков и Мардик Папазян, за сключване на неизгодна сделка, ощетила държавната компания със 77,1 млн. лева, свързана именно със старото оборудване за АЕЦ „Белене“.

Димитров препоръча на своите колеги, които ще участват в новата анкетна комисия, да изискат цялата документация по казуса. Комисията трябва да изясни „кой поръча два реактора без договор и кой на политическо ниво разреши това“, категоричен беше депутатът от Реформаторския блок.

„АЕЦ „Белене“ е история на плащания, история на постоянни проблеми“, каза още той и се обяви против изграждането на централата, дори и с частен инвеститор, защото той би бил само от Русия. Според Димитров реализацията на проекта ще бъде сериозна заплаха за финансовата стабилност за страната.

Освен това в момента България използва само половината от енергийните си мощности, допълни още депутатът и допълни, че при цената на проекта – от около 10 млрд. евро, електрическата енергия, произвеждана от АЕЦ „Белене“, би била неконкурентна за пазара в момента.

За Димитров най-добрият вариант е оборудването за Белене да бъде продадено на „максимално добра цена“ и слагане на точка на темата за втората ядрена централа. Според депутата от ГЕРБ Валентин Николов обаче няма такава възможност и най-добрият вариант е именно да бъде намерен частен инвеститор, чиято оферта е изгодна за страната.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, който също постави подпис под искането за анкетна комисия, внесено на 7 октомври, коментира преди гласуването, че създаването на комисията е „изключително важно“, за да бъдат установени фактите около проекта и доказателствата да бъдат внесени в Прокуратурата.

Корнелия Нинова от БСП Лява България пък изтъкна, че хората очакват парламентът да работи по настоящите проблеми и заяви, че партията ще внесе искане за проверка на картела за горива, анонсиран от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Тя беше категорична, че работата на новата анкетна комисия ще бъде „преливане от пусто в празно“, защото по темата вече са се занимавали няколко анкетни комисии, казусът се проверява и от разследващи органи.

Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr.Justice
преди 7 години
"а от БСП не очакват нищо съществено от работата на комисията"че те друго могат ли??? Ако Бойко опъдели някого, може и да гласувам за него. Но за сега няма шанс..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
realista
преди 7 години
Значи пак ще има замитане на следи. Има прокуратура за тази работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още