IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата е подновила разследването за финансови злоупотреби при АЕЦ Белене

Крайната цена на проекта е почти 10,5 млрд. евро и НЕК не може да си позволи да влезе в такава инвестиция, коментира енергийният министър

10:49 | 22.07.16 г. 7
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив, Ройтерс

Прокуратурата е подновила разследването за финансови злоупотреби при проекта за АЕЦ “Белене”. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в рамките на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов.

Петкова припомни, че през 2012 г. звеното за противодействие на финансовите и данъчни измами на Софийската градска прокуратура започна производство за престъпления и вреди в особено големи размери. През март миналата година енергийното министерство е получило постановление на Прокуратурата, че производството е прекратено заради липса на престъпление.

Националната електрическа компания (НЕК), министерството и Българският енергиен холдинг (БЕХ) са обжалвали и постановлението е отменено месец по-късно. Така се е стигнало до започването и на ново разследване.

“Всичко е в ръцете на Прокуратурата”, обобщи Петкова в отговор на коментар на Петър Славов, че на всяка цена трябва да се търси отговорност на виновните длъжностни лица за прахосване на публични средства.

Петкова припомни, че Държавната финансова инспекция е открила тежки нарушения при проверките на проекта – и при разходването на бюджета, и при обществените поръчки, заради които беше стартирано и разследването за злоупотреби.

Що се отнася до бъдещето на проекта АЕЦ “Белене”, енергийният министър посочи в отговор на въпрос на депутата Васил Антонов, че то е “в ръцете на всички нас”. Тя призова да се мобилизира експертния потенциал, за да се избере най-доброто решение за България.

Петкова отново обрисува вариантите – НЕК да плати 550-те млн. евро, за които беше осъдена от “Атомстройекстпорт”, както и лихвите – по 167 хил. евро на ден, и след окончателно разплащане да стане собственик на оборудването за централата. Другата възможност е двете дружества съвместно да търсят купувач на оборудването, а третата – проектът да се реализира като частен чрез обособяване на активите и пасивите на централата в дружество, което да се продаде от Агенцията по приватизация.

Най-лошият вариант, според Петкова, е да се плати цялото оборудване, да се отпишат разходите за изграждането на площадката – над 1,4 млрд. лева, и да не се случи нищо.

Тя припомни, че крайната цена на проекта е почти 10,5 млрд. евро и НЕК не може да си позволи да влезе в такава инвестиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
fon
преди 7 години
И за тази цена няма как да го направят, По-евтино вече по света 1000 МВ реактор не може да се изгради и за 8 милиарда евро. Сега тия дето лъгаха старците, че ядреният ток е евтин и са поръчвали техника без каквите и да е финансови разчети да връщат пари. Само от Р.Овч. могат да се приберат поне 50 милиона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
i_hristov
преди 7 години
Белене ще се окаже още по-голяма далавера и то КТБ. Ние толкова дълго време го строим, че скоро и над тия 10 млрд. евро ще минем. Реално такава каша се забърка с това Белене и такова крадене имаше там, че сега всички ние ще го изплащаме няколко поколения този гьол. Помня още как преди 5-6 години Дянков и Трайчо искаха да го прекратяват проекта като нерентабилен и единия си замина заради това, а другият малко по-късно също го последва. Дали няма сериозни политически интереси тук, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
е нали ЕНЕМОНА щеше да строй там . хахахаха Спряха им краденето ... пълен цирк ... ЧЕРЕН КРАДЛИВ ЦИРК.. КАКВО СТАВА В ДРУГИТЕ МОНОПОЛИ ОТ ЕНЕРГИЧНИЯ РУСКИ МОНОПОЛ В ЧУЖДА ДЪРЖАВА ИЛИ ГУБЕРНИЯ .. ВСЪЩНОСТ ЗАЩО ДА Е ЧУЖДА, ВЕЧЕ ,, ТО НЯМА СМИСЪЛ ..НАЛИ СМЕ ТРОЯНСКИЯ КОН НА РУСИЯ В ЦЕЛИЯТ СВЯТ СЕ ОКАЗА.. С ТИЯ ТЕХНИ МОНОПОЛИ... УЖАС.И НЕМА ОПРАВИЯ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Sogartar
преди 7 години
10,5 млрд. евро, от тях между 50% и 90% кражби. Какви времена, ако стартира проекта само да си шефче. То и технически ръководител да си и да щипнеш от цимента пак ти стига.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Hahoto
преди 7 години
При създадената конюктура има голяма вероятност да се случи най-лошия вариант. АЕЦ Белене ще е като 2-ро КТБ за държавата. И тъй като проблемите с дефицитите в НЕК не са решени, там ще се трупат нови финансови тежести на държавата. Ако за нещо е права министър Петкова е че решението е "в ръцете на всички нас", с тази уговорка, че в ръцете си ще държим финикийски знаци, извадени от джобовете на всички данъкоплатци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
ivanrog
преди 7 години
Интересно ми е от къде стана 10,5 млрд. евро крайната цена, защото дори да се осланя на най-песимистичния вариант, който беше направен при оценката на проекта, той бе при едни коренно различни лихви от сегашната ситуация. Ако не ме лъже паметта, говореше се за над 8,5 % лихва на цялата сума за проекта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
khao
преди 7 години
... и на всякъде кипи безполезен труд :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още