IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Петков: България ще плати 800 млн. евро, ако не строи АЕЦ "Белене"

Една от причините АБВ да се оттегли от управлението са "безумните действия" на правителството в определени сектори

12:40 | 09.07.16 г. 2
Р. Петков: България ще плати 800 млн. евро, ако не строи АЕЦ "Белене"

Ако България не построи АЕЦ "Белене", ще плати много повече от присъдените от арбитража 550 млн. евро, смята зам.-председателят на АБВ Румен Петков. През bTV той коментира, че проектът е изгоден и трябва да бъде реализиран, защото гарантира националната сигурност, икономически растеж и енергийна стабилност.

Освен присъдените от арбитражния съд средства, България трябва да плати още 70 млн. евро за хонорари на адвокати, да се отчетат още и 90 млн. евро платени от страната до момента, както и 70 млн. евро непризнати претенции на НЕК, както и 167 хил. евро лихви на ден.

Според него към тази сума трябва да бъде добавена и сумата за съхранение на оборудването от страна на "Атомстройекспрот".

Бившият вътрешен министър коментира още, че е можело първият блок на втората ядрена централа вече да работи и да се строи вторият, вместо сега да плащаме за проекта, без да е реализиран.

Румен Петков посочи, че една от причините АБВ да оттегли доверието си в кабинета Борисов са и "безумните действия" на управляващите в редица сектори, включително и в енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 7 години
Е добре де, а кубаво ли е да се платят луди пари без да имаме нещо с/у тях? Все едно, те ще се добавят - заедно с дължимите лихви - към разходите "за ядрена енергетика" от момента "след това" насетне и също ще го оскъпят, без междувременно да бъдат амортизирани мощностите /счетоводно, не физически износени!/ и - ***. Ама "разбирачи" като твоя милост тук-с лопата за ги ринеш. Към днешна дата, ако ни бяха спрели строежа, можеше да имаме работеща мощност...ама нА-когато печалби се "правят" само от търговците за сметка на производителя, така става. Спекулата е време да се наказва с цялата тежест на Закона, аман от тарикати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
lyusien
преди 7 години
А защо не попитате Румен Петков колко ще платим всички ние ако А Е Ц Белене започне да се строи и какво ще правим с произведената ел енергия след продължаващо глобално затопляне саниране за милиарди нарастващо производство на В Е И и намаляващ износ Попитаите го Какво ще правим с Т Е Ц които трябва да бъдат затворени Въобще има ли някаква икономическа мисъл при Р П?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още