IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тасев: Вариантът за построяване на АЕЦ "Белене" е най-добър в момента

Друга възможност е оборудването да се използва за 7-и или евентуално 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй“

20:40 | 20.09.16 г. 7
Тасев: Вариантът за построяване на АЕЦ "Белене" е най-добър в момента

Вариантът за построяване на АЕЦ "Белене“ изглежда най-приемлив с оглед минимизиране на загубите. Това коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев пред БНР.

Днес правителството реши НЕК да погаси задължението си по международното арбитражно решение за АЕЦ "Белене" с помощ от държавния бюджет. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че сумата с лихвите в момента е близо 629 млн. евро. Ако не се погаси част от сумата, има съществени рискове за целия сектор, каза още тя. 


 
По повод днешното решение на кабинета Атанас Тасев коментира, че след като България плати изработеното руско оборудване за АЕЦ “Белене“, то става наше. Според него вариантът с продажбата му (какъвто правителството обсъждаше, б. ред.) не е особено ефективен на този етап.

Тасев смята, че остават два варианта за оборудването. Първият е да се продължи строителството на площадката на "Белене“, а вторият - оборудването да се използва за 7-и или евентуално 8-и блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй“. 

"По-евтиният вариант с капитализация на направеното досега и като зестра в привличането на стратегически инвеститор, естествено, е "Белене“, защото ние влизаме в проекта с около 1,3 млрд. лева", коментира Тасев.

"Направеното досега плюс оборудването, което ако пазарно се експонира без да се говори за продажба, реално вече струва по себестойност и по пазарна оценка двойно. Така че ние влизаме с една съществена зестра в едно бъдещо съвместно предприятие или консорциум", обясни той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 1
anatoli75
преди 7 години
Уважаеми,Арева и Сименс не са точно американска технология,последно искаха да използват в Козлодуй Уестинг Хаус касети с ядрено гориво ,за нивото на технологията имам база за сравнение вече 20 год. работя в тази област,а не чета "Уйкито"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
Путко Мафани
преди 7 години
Тоя е един професор и един експерт мани мани.По скоро е платен лобист.Преди две години се изцепи че при условия за обледеняване на проводниците в цивилизованите държави си изключвали електропроводите за да не се обледеняват проводниците.Това доказва какъв професор е и какъв експерт е.За съжаления в България войнстващата простотия и агресивното невежество са получили трибуна за изява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 11
anatoli75
преди 7 години
Господа "експерти" има няколко "малки подробности"- Ядрения реактор не е пералня да я сложиш където решиш,или да я продадеш на комшийката ,изработва се за определена площадка.Козлодуй,въпреки че е действаща атомна електроцентрала,преди започване на строеж на нови мощности процедурата е като за НОВА атомна електроцентрала.Руски реактори с американско оборудване е невъзможна комбинация,да не коментира нивото на американската атомна технология.Белене е най-подготвената в света площадка за строеж на атомна електроцентрала,а дали няма да се намери инвеститор е доста спорен,ще се наложи пак да летят насам американски сенатори ако бъде обявен конкурс за инвеститор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
supertrader
преди 7 години
Не съществуват непреодолими технически проблеми тези реактори да се монтират в която и да е било електрическа централа. Но наистина трябва да ги има в наличност, защото бавно се произвеждат. Вече е ясно че такива реактори не са произведени и е крайно време да спрат да източват пари от държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
lyusien
преди 7 години
Тасев остава само една подробност -да доиде някои и да даде 10 милиарда долара и да не иска държавата да изкупува тока от тази централаНещо което е малко вероятно Но това с Козлодуй е добър вариант Има инфраструктора има персонал има далекопроводи има ядрени реактори Наред с модернизацията на 6 блок може да се монтират и тези реактори Разбира се ако ги има готови Колкото до Белене там може да бъде изградена една Г Е Ц -газова централа с голяма мощност заедно с хиляди декари оранжерии край нея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още