IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът предлага държавна помощ за НЕК заради дълга по АЕЦ "Белене"

Финансовият министър Владислав Горанов разчита сумата да се върне в бюджета

12:20 | 20.09.16 г. 26
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Държавата ще предложи на Народното събрание да бъдат отпуснати средства от държавния бюджет за разплащането на НЕК по дълга за АЕЦ „Белене“. Чрез увеличение на бюджета на Министерството на енергетиката се предоставя възмездна финансова помощ за изплащане на задълженията на „Националната електрическа компания“ ЕАД.

Одобреният на днешното заседание на Министерският съвет законопроект предвижда осигуряване на финансови средства на НЕК за заплащане на присъдените суми по арбитражно дело ICC Case 18086/GZ/MHM във връзка с проекта АЕЦ „Белене“. Според законопроекта НЕК не заплаща лихви за ползваната помощ и не предоставя обезпечения, уточняват от пресслужбата на правителството.

В началото на заседанието министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че с подкрепата на решението за одобряване на проект на Закон за предоставяне на държавна помощ за изплащане на задълженията на НЕК ще се реши един от основните наследени проблеми на дружеството, предава БТА.

За да се спазят правилата за държавните помощи, в законопроекта е регламентирано, че възмездната финансова помощ ще се предостави на НЕК ЕАД след положително решение от страна на Европейската комисия.

Сумата, която компанията е осъдена да заплати с лихвите към днешна дата - главница плюс лихва, е 628 957 596 евро. Ако това плащане не стане сега, до края на годината размерът на главница плюс лихвата ще достигне 646 230 132 евро. 

Ако НЕК не се издължи, ще има негативни последици не само за дружеството, а за цялата енергийна система на страната, напомни Петкова.

Тя допълни, че страната ни има претенции по отношение на размера на лихвата, които са предявени пред международния арбитраж, защото е установена техническа грешка при изчисляването на лихвите, заради която според българската страна сумата е завишена.

Арбитражът все още не се е произнесъл.

Петкова обясни, че ако дългът не бъде платен, основният риск е трупането на лихви, които са в размер 324 хил. лева на ден. Освен това, има възможност "Атомстройекспорт" да поиска обявяването на НЕК в несъстоятелност, което ще стане причина задълженията на БЕХ по двете облигации, изтеглени през 2013 г. и 2016 г., да станат предсрочно изискуеми. Друг риск е свързан с това „Атомстройекспорт" да предяви претенция и към българската държава, ако НЕК не се издължи.

Министърът напомни, че от "Атомстройекспорт" вече са изразили категоричното си мнение, че трябва да се направи плащане, макар и частично, което ще ни позволи впоследствие да се водят разговори за постигане на определени споразумения.

Какво ще се прави с двата ядрени реактора за АЕЦ "Белене" ще бъде решение, което ще бъде взето от всички политически партии с консенсус, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова вчера. До края на годината ще се плати първата вноска по задължението – намерението на правителството е това да е пълният размер на главницата.

За това, че ще бъде предложено Народното събрание да вземе решение да платим около 800 млн. лв. за ядрените реактори за АЕЦ "Белене" потвърди и премиерът преди дни. Той обясни, че след като бъде направено плащането, ще бъде поканена руската страна и нейните компании да се спрат лихвите и да се помисли заедно и в добронамерен тон за решение, така че тази огромна загуба в бюджета да се превърне в актив, а не в пасив.

Надявам се НЕК и Министерство на енергетиката така да контролират процеса по изплащане на оборудването за АЕЦ „Белене“, че сумата да се върне, каза финансовият министър Владислав Горанов преди началото на правителственото заседание, допълва Агенция „Фокус“.

„Няма много поводи днес финансовият министър да се усмихва, но това е цялата тежест, която осъзнаваме на днешното решение. Положителното е, че решението, което засега предлагаме, е помощта да се предостави възмездно, като разчитам на колегите на НЕК и Министерство на енергетиката така да управляват процеса на уреждане на задълженията оттук нататък с руската страна, че да има определена възвръщаемост от тези активи, тъй като в края на краищата ние не плащаме глоба или санкция, ние плащаме за изработено оборудване, което е реален актив, който вероятно има стойността най-малко на това, което е присъдено“, коментира Горанов.

„В този смисъл ще очакваме в следващия месец от колегите да предприемат съответните действия, така че голяма част от тази сума да се върне там, откъдето след одобрението на Народното събрание ще бъде предоставена“, каза още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 3 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
И аз подозирах, че Financial Times пишат небивалици, ама добре, че беше ти да го потвърдиш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Прав си. Който не чете остава изненадан. А ти Ом не го мисли. Той едва ли си е представял, че хората ще летят до луната, а такива "шматки" като Илон Мъск ще се канят и на Марс да ходят ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 7 години
бре баHк било лоша дума
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 7 години
бааа, дойче банк, волксваген, епъл и няколко други не мислят така :):)иначе едрия бизнес що е едър ? тея няколко хиляди работници не плащат ли данъци ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 7 години
с нетърпение чакам да видя как ще стане това :):) че който не знае закона на Ом .... :):) а не да чете и пише небивалици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 2
comet
преди 7 години
Политиците/администрацията (у нас и в развития свят) днес подпомагат безотказно едрия бизнес/икономика на тези които са ги сложили а власт (САЩ и Брюксел); но спъват и се облагодетелстват от средния и дребен бизнес, както и от народа. Парадоксът е че народа, средния и дребен бизнес им плащаме заплатите и рушветите, че и ги слушаме да ни заблуждават, ... дори някои ги разбират колко им е трудно на политиците (болшинството от които са предатели за разстрел). Политик = ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
След време през космоса, дотогава по земята ;)http://joannenova.com.au/2016/04/will-chinas-coal-power-sell-electricity-to-germany/http://***.ft.com/cms/s/0/68cdef50-f66a-11e5-803c-d27c7117d132.html#axzz4KnbeOXqT
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 0
Longin
преди 7 години
.... после (около 2005) взе да се говори за 2,5 млрд Е за 2 реактора, дойде Р Овчаров и организираха сите търгове и оценки в полза на АЕСтрой...към 2008 г цената рипна до кум 3,997 еур за реакторната част но така и не можаха да организират финансирането (а имаха пари), НЕК не си плащаха вноската към АДто с РВЕ нито пък им даваха достъп ....и така те си тръгнахаРВЕ изчакаха да видат дали нещо ще се промени при ГЕРБ - които разбират от енергетика колкото милицюнер от колтура, и си закономерно си тръгнаха....после цената стана 6.3 млрд евро и "ще ви отпуснем руски пари колкото трабва"... и така руснците показаха как се прави бизнес в Европа и "пробиха" на европейския пазар :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 0
Longin
преди 7 години
"Оличен 6 по икономика.Вероятно си доста богат, щом можеш да инвестираш в толкова рискови проекти четирицифрени суми. И какво стана с инвестицията? "отиде на кино :) подпомогната и от Л Стойков и Марио Николов(ако не ги знаеш тия - аверчета на Гоце); имаше други поръчки разбирасе но и те беха все такива едносерийни и заемащи много оборотен капитал и дълго време за производство, по над година - и все рискови...и естественото се случи - като дойде кризата 2010 , дружеството беше отвято при излагане на много рискове + "кадърен мениджмънт", и разпарчетосано от горните господано то кой бизнес в БГ не е е рисков ;) иначе за Белене - преди 10 г картинката изглеждаше по друг начин : Милко Ковачев говореше очертаващ се недостиг на ток към 2010, експертите на НЕК също - имаха "прогноза" от 2002г за 2012, М Ковачев отначало промотираше 1 реактор за милиард и нещо $, а руснаците искаха да покажат че могат да правят бизнес в Европа и да "пробият"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 7 години
Китайците се канят да правят трансконтинентална електрическа мрежа, чрез която да продават ток на държави от ЕС.-------------------уау, колко експертно звучи :):):) през океана или през космоса ще го прекарат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още