IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се политически консенсус за ядрените реактори за АЕЦ "Белене”

Такива решения засягат поколения напред, така че всички трябва да знаят с какво се ангажираме, каза министърът на енергетиката

16:35 | 19.09.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Какво ще се прави с двата ядрени реактора за АЕЦ "Белене" ще бъде решение, което ще бъде взето от всички политически партии с консенсус. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти във връзка с решението на Арбитражния съд в Париж България да плати за изработеното оборудване за АЕЦ "Белене". 

Такива решения засягат поколения напред, така че всички трябва да знаят с какво се ангажираме, да си дадем ясна сметка за това как може да се реализира един такъв проект, какви са възможностите и такова едно решение ще се вземе с консенсус, каза Петкова, цитирана от БТА.

Тя посочи, че до края на годината ще се плати първата вноска по задължението. Имаме намерение това да е пълният размер на главницата, уточни тя.

Министър Петкова присъства на Шестата регионална енергийна конференция "Енергийно развитие в Югоизточна Европа: енергийна сигурност, устойчивост, инвестиции и растеж", която се провежда днес и утре в София.

Ще трябва да платим част от сумата за ядрените реактори за АЕЦ "Белене", обяви вчера премиерът Бойко Борисов. Ще бъде предложено Народното събрание да вземе решение да платим около 800 млн. лв. По думите му след като бъде направено плащането, ще бъде поканена руската страна и нейните компании да се спрат лихвите и да се помисли заедно и в добронамерен тон за решение, така че тази огромна загуба в бюджета да се превърне в актив, а не в пасив.

Ден преди изказването на премиера енергийният министър Теменужка Петкова потвърди, че до края на годината, на няколко транша, България ще плати основната част от задължението си към „Атомстройекспрот“ за произведеното оборудване за АЕЦ „Белене“ – сума от около 400 млн. евро,

По-рано първият зам.-министър на правосъдието на Русия Сергей Герасимов съобщи, че България ще изплати 400 млн. евро на руската компания. Договорката за това е била направена по време на заседанието на българо-руската междуправителствена комисия, провело се във Варна.

Петкова отбеляза, че сред приоритетите на правителството са диверсификацията, либерализацията на пазара и електроенергетиката. Тя посочи, че диверсификацията значи сигурност на доставките, конкурентоспособност и устойчив икономически растеж.

По думите й усилено се работи по изграждането на интерконектора Гърция-България, който в момента е във втората си фаза. Работим се и по останалите междусистемни връзки, тъй като те ще дадат реалната физическа възможност България да има източници за доставка на природен газ, различни от Руската федерация, каза Петкова. Тя се надява до края на година България да има своя първи интерконектор с междусистемна връзка между страната ни и Румъния. Освен това се работи и по интерконекторите със Сърбия и с Турция, добави тя.

Министърът отбеляза, че в сферата на електроенергетиката фокусът е върху пълната либерализация на електроенергийния пазар. Министърът ще внесе законопроект за промени в Закона за енергетиката, свързан с предписанията на Световната банка за пълната либерализация на електроенергийния пазар в България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Поколенията отлично знаят какво правят партиите и политиците - затова и потокът към Терминал 1 и 2 не спира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Кой питаха когато взеха решение да прекратят проекта, че сега искат консенсус от всички?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още