IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът предлага държавна помощ за НЕК заради дълга по АЕЦ "Белене"

Финансовият министър Владислав Горанов разчита сумата да се върне в бюджета

12:20 | 20.09.16 г. 26
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Държавата ще предложи на Народното събрание да бъдат отпуснати средства от държавния бюджет за разплащането на НЕК по дълга за АЕЦ „Белене“. Чрез увеличение на бюджета на Министерството на енергетиката се предоставя възмездна финансова помощ за изплащане на задълженията на „Националната електрическа компания“ ЕАД.

Одобреният на днешното заседание на Министерският съвет законопроект предвижда осигуряване на финансови средства на НЕК за заплащане на присъдените суми по арбитражно дело ICC Case 18086/GZ/MHM във връзка с проекта АЕЦ „Белене“. Според законопроекта НЕК не заплаща лихви за ползваната помощ и не предоставя обезпечения, уточняват от пресслужбата на правителството.

В началото на заседанието министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че с подкрепата на решението за одобряване на проект на Закон за предоставяне на държавна помощ за изплащане на задълженията на НЕК ще се реши един от основните наследени проблеми на дружеството, предава БТА.

За да се спазят правилата за държавните помощи, в законопроекта е регламентирано, че възмездната финансова помощ ще се предостави на НЕК ЕАД след положително решение от страна на Европейската комисия.

Сумата, която компанията е осъдена да заплати с лихвите към днешна дата - главница плюс лихва, е 628 957 596 евро. Ако това плащане не стане сега, до края на годината размерът на главница плюс лихвата ще достигне 646 230 132 евро. 

Ако НЕК не се издължи, ще има негативни последици не само за дружеството, а за цялата енергийна система на страната, напомни Петкова.

Тя допълни, че страната ни има претенции по отношение на размера на лихвата, които са предявени пред международния арбитраж, защото е установена техническа грешка при изчисляването на лихвите, заради която според българската страна сумата е завишена.

Арбитражът все още не се е произнесъл.

Петкова обясни, че ако дългът не бъде платен, основният риск е трупането на лихви, които са в размер 324 хил. лева на ден. Освен това, има възможност "Атомстройекспорт" да поиска обявяването на НЕК в несъстоятелност, което ще стане причина задълженията на БЕХ по двете облигации, изтеглени през 2013 г. и 2016 г., да станат предсрочно изискуеми. Друг риск е свързан с това „Атомстройекспорт" да предяви претенция и към българската държава, ако НЕК не се издължи.

Министърът напомни, че от "Атомстройекспорт" вече са изразили категоричното си мнение, че трябва да се направи плащане, макар и частично, което ще ни позволи впоследствие да се водят разговори за постигане на определени споразумения.

Какво ще се прави с двата ядрени реактора за АЕЦ "Белене" ще бъде решение, което ще бъде взето от всички политически партии с консенсус, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова вчера. До края на годината ще се плати първата вноска по задължението – намерението на правителството е това да е пълният размер на главницата.

За това, че ще бъде предложено Народното събрание да вземе решение да платим около 800 млн. лв. за ядрените реактори за АЕЦ "Белене" потвърди и премиерът преди дни. Той обясни, че след като бъде направено плащането, ще бъде поканена руската страна и нейните компании да се спрат лихвите и да се помисли заедно и в добронамерен тон за решение, така че тази огромна загуба в бюджета да се превърне в актив, а не в пасив.

Надявам се НЕК и Министерство на енергетиката така да контролират процеса по изплащане на оборудването за АЕЦ „Белене“, че сумата да се върне, каза финансовият министър Владислав Горанов преди началото на правителственото заседание, допълва Агенция „Фокус“.

„Няма много поводи днес финансовият министър да се усмихва, но това е цялата тежест, която осъзнаваме на днешното решение. Положителното е, че решението, което засега предлагаме, е помощта да се предостави възмездно, като разчитам на колегите на НЕК и Министерство на енергетиката така да управляват процеса на уреждане на задълженията оттук нататък с руската страна, че да има определена възвръщаемост от тези активи, тъй като в края на краищата ние не плащаме глоба или санкция, ние плащаме за изработено оборудване, което е реален актив, който вероятно има стойността най-малко на това, което е присъдено“, коментира Горанов.

„В този смисъл ще очакваме в следващия месец от колегите да предприемат съответните действия, така че голяма част от тази сума да се върне там, откъдето след одобрението на Народното събрание ще бъде предоставена“, каза още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 10 rate down comment 1
vladconsult
преди 7 години
Нещастна България унищожиха я правителства, обтъчи от олигарси, групи и НПО за натиск и улични протести, политици, русофоби и русофили. КТБ, американцките централи, ВЕИ и зелената мафия, Белене, Южен поток - десетки милиарди евро откраднаха от нас българите. Това е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Белене най-вероятно няма да се построи. Турците строят 2-3 нови АЕЦ-а, румънците ако си спомням добре ще строят 2. И двете са по-напред от България. Този ток трябва някъде да се продава ;)Миналата седмица англичаните одобриха строителството на Hinkley Point C. Китайците се канят да правят трансконтинентална електрическа мрежа, чрез която да продават ток на държави от ЕС.На кой му трябва АЕЦ "Белене" :)Ще си внасяме ток от вън. Ще си го плащаме в турски лири и юани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 0
khao
преди 7 години
където са на Мави *** щерките, как къде !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 7 години
Дообре! Достатъчно, седни си! Три!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 0
Longin
преди 7 години
междувпрочем аз лично имах интерес Белене да почне да се строи, щото бях инвестирал немалка четирицифрена сума в дружество което щеще да хване доста едри поръчкиправителството на Станишев можеше да го направи Белене - до 2009 г , когато имаше стабилност, комфорт и кумулативен бюджетен излишък от 9 млрд лв... но те го опапкаха за други неща, и вместо Белене изгониха партньора РВЕ и си направиха заменки на гори, ББР, закон за ВЕИ-та за своите депутати на гарантирани цени и десен плосък данъкаа ...и така и неможаха да подпишат договор за Белене и да намерат финансиране... тц
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 6
Longin
преди 7 години
Ако едно време *** не беха избили 20-30 000 образовани хора и не бяха скършили духа на нацията и ценностите и, религията и морала и създали 1 млн доносници и т/.н. ....къде ли щехме да сме сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 0
Longin
преди 7 години
също така за сравнение1) 400 млн еур е себестойноста на произведения ток от Козлодуй за 1 година2) 400 млн еур е и лихвата на заем от 4 млрд за 15 месеца - какъвто путин искаше да отпусне през 2011.... а Дянков през 2012 емитира 1 млрд на 4.2%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 7 години
Енергетиката на една държава не е за ти^кви, мислещи за "сега". Ако едно време *** беха мислили за "сега", и Козлодуй немаше да го има, и ТЕЦ-овете, и ВЕЦ-овете, а да не говорим за електропреносната мрежа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 1
Longin
преди 7 години
400 mln за нищо е по ефтино от 9+ млрд на незнайно каква лихва за АЕЦ произвеждащ ток на себестойност 20-25 стотинки (4-5x себестойноста тока на Козлодуй който е само с О&M разходи) - без гарантиран пазар (вътрешен или в района)след 20-30 години може и да излиза сметката , но засега не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 7 години
Само не позна, че последствията ще ги бере друг премиер.... хахахаха.... Ех, Бойко, Бойкооо.... и ти тежък кръст влачиш... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още