IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Амбициозните инвестиционни планове на Юнкер стават ясни до края на годината

Новата ЕК планира инвестиции в растеж и заетост за 300 млрд. евро, но още никой не знае откъде ще дойдат тези средства

13:37 | 22.10.14 г.
<p>
	Жан-Клод Юнкер пред депутатите в Европейския парламент. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Жан-Клод Юнкер пред депутатите в Европейския парламент. Снимка: ЕК

Планът на новата Европейска комисия за инвестиции в растеж и заетост на стойност 300 милиарда евро ще бъде представен още преди Коледа, обяви нейният новоизбран председател Жан-Клод Юнкер по време на реч пред евродепутатите в пленарната зала в Страсбург.

Юнкер увери, че фискалните правила няма да се променят, но ще се прилагат гъвкаво – защото икономически растеж не се постига само с финансова дисциплина.

Инвестиционната програма на стойност 300 милиарда евро, за които в последните седмици всички питаха откъде ще дойдат, няма да се финансира само от Европейския съюз – за нея ще трябва да бъдат ангажирани и частни капитали, обясни Жан-Клод Юнкер, цитиран от БНР.

По думите му бизнесът трябва да разбере, че също има отговорности към обществото, а предприемачите – че трябва и те да инвестират в трудовия пазар.

Никоя икономика не може да расте, ако в нея не се инвестира, подчерта пред евродепутатите Юнкер и добави и че ако икономически растеж се постигаше само като се прекратят трупането на дефицит и вземането на кредити, европейската икономика щеше да расте с много бързи темпове.

Новият председател на Европейската комисия обаче отхвърли възможността за промяна на правилата за финансова дисциплина – той беше категоричен, че те ще се спазват и занапред, но с допустимата от европейските договори доза гъвкавост.

„Хората губят вяра в европейския проект, трябва да им вдъхнем нова надежда – или ще доближим европейците до ЕС и ще успеем заедно, или ще се провалим заедно“, предупреди още Юнкер.

Той обеща пред Европейския парламент силна, ефективна, политическа комисия, в която всички комисари ще са равни, но ще работят екипно, а не всеки в своята сфера.

В следващите пет години ЕС няма да се разширява повече, не искам да подвеждаме държавите, кандидатстващи за членство, коментира още номинираният за наследник на Жозе Мануел Барозу, цитиран от БТА.

Юнкер отбеляза, че неговият екип е съставен от четирима бивши премиери, 18 бивши министри, седмина досегашни еврокомисари, девет от които са жени. „Ако искахте комисия като досегашната, трябваше да ми кажете, но комисията, която предлагам, цели да бъде по-ефикасна“, посочи той.

Основната задача на новите комисари е да се справят с равнищата на безработицата, да се работи усилено в областта на цифровата икономика и да се търсят инвестиции в този отрасъл. „Искам Европа да има най-високите постижения в социално отношение“, допълни още Юнкер.

Председателят съобщи и за нова промяна в отговорностите на комисарите - унгарският еврокомисар Тибор Наврачич няма да отговаря за въпросите на гражданството (заради съпротивата на евродепутатите), а ще поеме отговорностите за образованието, културата и спорта.  Гражданството ще бъде разпределено на еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос от Гърция.

По-късно днес ЕП ще гласува комисията на Юнкер, като правилата предвиждат да я утвърди, да я отхвърли или да отложи гласуването. Ако бъде подкрепена, новата ЕК предстои да бъде назначена от Европейския съвет по-късно тази седмица и да встъпи в длъжност от 1 ноември.

Пет от осемте политически  групи в ЕП вече декларираха, че няма да подкрепят Комисията „Юнкер“.

Сайед Камал (от групата на „Консерваторите и реформаторите) съобщи, че неговата група ще се въздържи при поименното гласуване. Въпреки това ще работим с вас и ви желаем успех, обърна се той към Юнкер и неговия екип.
Неоклис Силикиотис (Обединена европейска левица), Ребека Хармс (Зелени), Найджъл Фараж (Европа на свободата и пряката демокрация), както и независимите евродепутати съобщиха, че техните групи ще гласуват против. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още