IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BASF придобива подразделение на Solvay за 1,6 млрд. евро

Чрез сделката германската компания ще се сдобие с 12 бази за производство и 4 центъра за изследователска и развойна дейност

14:03 | 19.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германският петролно-химически концерн BASF възнамерява да придобие подразделението за производство на полиамид на белгийския си конкурент Solvay в сделка за 1,6 млрд. евро, става ясно от прессъобщение на германската компания.

Със сделката базираният в Лудвигсхафен концерн се надява да разшири бизнеса си със синтетични материали за промишлеността и да засили достъпа си до развиващите се пазари в Азия и Южна Америка. За концерна това е първото голямо придобиване от покупката на франкфуртската компания Chemetall през 2016 г. за 3,2 млрд. долара.

Преди да бъде подписан обвързващ договор, Solvay трябва да постигне споразумение със социалните партньори, както и да бъде получено разрешение от службите за защита на конкуренцията. BASF трябва да получи и официално съгласие от Koch Industries Inc., която има съвместно предприятие със Solvay в сегмента на полиамидите, за да продължи с придобиването.

BASF посочва, че целта е сделката да бъде завършена през третото тримесечие на следващата година.

Подразделението за производство на полиамид през миналата година е донесло на Solvay приходи от 1,32 млрд. евро и оперативна печалба в размер на 200 млн. евро.

Чрез сделката BASF ще придобие 12 бази за производство и 4 центъра за изследователска и развойна дейност.

Книжата на Solvay поевтиняват с 1,1 на сто до 127,25 евро в Брюксел, докато тези на BASF са надолу с 0,2 на сто до 87,25 евро*.

За BASF това би било една прагматична сделка, която ще спомогне за укрепването на съществуващите операции, като увеличи експозицията на пазарите в Азия и Южна Америка и осигури достъп до суровината адиподинитрил. За Solvay продажбата е още една стъпка напред в стратегията на главния изпълнителен директор на Жан-Пиер Кламадьо за превръщането на компанията в производител на специални химикали.

Solvay има операции и в България, след като през април 1997 г. държавата продава 60% от тогавашното Соди Девня за 160 млн. долара на регистрираната във Виена Solvay. Основни акционери са белгийската Solvay и турската Sisicam.

Днес наследникът на купувача – Солвей Шишеджам холдинг АД, притежава 97,95% от дружеството след серия от изкупувания на акции, включително при търгово предложение при цена от 13 лв. през 2001 г.

През годините Солвей Соди АД придобива основните си доставчици - бившия ТЕЦ Девня, сега Девен АД, Провадсол АД-Провадия, което му доставя нужната сол за производство на калцинирана сода, и Девня Варовик АД, което добива нужния варовик.

*Към 13,45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още