IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черна гора отвори още четири преговорни глави за членство в ЕС

През следващите пет години общността няма да се разширява, предупреди обаче Жан-Клод Юнкер при представянето на програмата си в ЕП

12:48 | 17.12.14 г.
Черна гора отвори още четири преговорни глави за членство в ЕС

Черна гора отвори четири нови глави по преговорите за членство в ЕС, стана ясно от съобщение на страницата на Съвета на Европейския съюз.

Така балканската страна ще започне дискусии с представителите на общността в областта на защитата на потребителите и здравеопазването, митническия съюз, финанси и бюджетни провизии, както и в областта на статистиката.

Общо преговорните глави за членството на отделните страни в ЕС са 35 и покриват различни области – политически и икономически. В тях са включени например енергетиката, регионалната политика, финансов контрол и т.н, като целта на преговорите е да бъде гарантирано, че законодателството в страната, кандидатстваща за членство в ЕС, ще съответства на европейското право.

Черна гора до този момент е започнала преговори по 16 глави и е затворила две от тях – за образование и култура, както и за науката и научните изследвания. Процесът по присъединяване на страната към ЕС започна през юни 2012 година.

По отношение на новите преговори Подгорица трябва да покаже, че събира статистическите данни по правилата на ЕС, да подготви промяна в закона за защита на потребителите и за безопасността на стоките, както и да продължи да имплементира правото на ЕС в областта на митническата политика.

Напредъкът на Черна гора по последните отворени глави ще бъде оценен по време на конференция в средата на 2015 година, стана ясно още от съобщението. 

Припомняме, че при представянето на програмата си пред Европарламента новият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че през следващите пет години ЕС няма да се разширява. Преговорите с отделните кандидати могат да бъдат ускорявани, но нови страни няма да бъдат приети в общността, категоричен беше той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още