IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse ще намалява разходите с 2,1 млрд. долара

Засега не е ясно дали мерките ще включват и закриване на работни места

10:59 | 12.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Швейцарската инвестиционна банка Credit Suisse Group AG е „напреднала“ в плановете си да намали разходите с между 7 и 10 на сто. В цифрово означение това прави около 2 млрд. швейцарски франка (2,1 млрд. долара), пише швейцарският вестник Schweiz am Sonntag, цитирайки редица мениджъри на компанията.

Засега не е ясно дали мерките ще включват и закриване на работни места.

„Това е обхватът на програмата, към който искаме да се настроим“, казва банков представител пред вестника. През 2014 г. разходите на групата са възлизали на 22 млрд. франка (22,89 млрд. долара). 

Планът, който може да включва и съкращаване на работни места, е „съществен инструмент“, който би позволил на Credit Suisse да освободи ресурси за инвестиции в Азия, пише още вестникът.

Credit Suisse има 46 600 служители към края на второто тримесечие, което е ръст от 3,3 на сто спрямо юни 2014 г.
Новият изпълнителен директор на швейцарския банков гигант Tидяне Тиам (на 53 години), който пое втората най-голяма банка в Швейцария на 1 юли и оттогава провежда срещи с най-големите 20 инвеститора в нея, за да спечели подкрепата им за плановете си за преструктуриране, възнамерява да децентрализира операциите, като премести най-скъпите услуги в по-евтини региони, предава Bloomberg.

Групата също така обмисля и продажба на акции в предложение, което може да достигне 6 до 8 милиарда франка, твърдят източници, запознати с дискусиите. Банката планира да пристъпи към продажбата след представянето на новата стратегия пред инвеститорите по-късно тази месец, казва анонимен източник.

Освен това Тиам вече е разкрил пред основните инвеститори плановете си да разшири управлението на активи на компанията, заявиха източници от разговорите. Според Financial Times е много вероятно експанзията на бизнеса да стане чрез придобиване на един от играчите в сектора. Повечето анализатори очакват Тиам да се раздели с непечелившите части от инвестиционната банка на Credit Suisse и да разшири частното банкиране, преди всичко в Азия. Според мениджъра обаче най-големият потенциал е в управлението на активи. 

Mнозина анализатори считат, че Credit Suisse трябва да положи повече усилия върху управлението на активите си. Това може да помогне за увеличаване на възвръщаемостта и да покачи основния капитал – показател, при който банката изостава от основните си конкуренти след заплащането по-рано през 2014 г. на глоба в размер на 2,6 млрд. долара.

Базираната в Цюрих Credit Suisse е заявила пред Bloomberg, че не коментира медийни спекулации. 

По-рано през септември стана ясно, че Credit Suisse ще плати повече от 80 млн. долара по обвинения, че не е разкрила как управлява частната си анонимна търговия с акции на клиентите си. Швейцарският кредитор ще плати повече от 50 млн. долара под формата на глоби и наказателно връщане на печалби към Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ и около 30 млн. долара към главната прокуратура на Ню Йорк, съобщи Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Аз пък мисля: инвестицията в тази бамчица - нелоша идея в моментът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 8 години
Отписване на 5 трил. $ от активите на китайската икономика няма как да не доведат до декапитализация в банковия сектор. Случващото се с Credit Suisse не е единичен случай, а процес обхванал целият световен банков сектор, който по един или друг начин е свързан с ФАБРИКАТА НА СВЕТА - Китай!Навлиза се в нов етап на финансовата криза - ДЕКАПИТАЛИЗАЦИЯ НА АКТИВИ и следващото я ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО НА БАНКИТЕ към техните облигационери и вложители изразяващо се в ТРАНСФОРМИРАНЕ НА ПРИВЛЕЧЕНИЯ КАПИТАЛ в АКЦИИ НА БАНКАТА!Това налага спешо КЕШИРАНЕ на ОБЛИГАЦИИ и БАНКОВИ ДЕПОЗИТИ.ПРИМЕРА С КИПЪР Е ПОУЧИТЕЛЕН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още