IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания опитва да спъне развитието на "Северен поток" 2

"Газпром" вече внесе искането си за разрешителни за проекта пред датските власти

10:34 | 11.04.17 г. 5
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дания е поредната страна, която ще се опита да спре плановете на „Газпром“ да разшири газопровода „Северен поток“, подсказвайки растящото безпокойство в ЕС за проекта, пише Financial Times.

Правителството на страната се готви да направи промени в законодателството, според които ще бъдат отчитани фактори като външна политика и сигурност при обсъждане на проекти, подобни на „Северен поток“ 2. Това ще даде възможност на европейските власти да задържат развитието на газопровода „Северен поток“, който има за цел да заобиколи Украйна при транзита на руски газ в Европа.

Според сегашното законодателство Дания разглежда подобни проекти само по отношение на отражението им върху околната среда. С такъв мотив обаче Копенхаген не може да спре „Северен поток“ 2, защото тръбите реално повтарят трасето на съществуващия газопровод, който притежава всички разрешителни.

„Газпром“ вече внесе официално своето искане пред датските власти за строителството на газопровода, посочва още Ройтерс.

Дания и Швеция вече се допитаха до Европейската комисия за проекта на „Газпром“, преди да дадат разрешенията си тръбите да преминат през териториалните им води. Засега в Брюксел не очакват руските планове да бъдат блокирани, пише  FT. 

Коментарите от ЕК на този етап пък са, че газопроводът не е нужен на Европа и той само ще засили руската доминация на газовия пазар. Според анализатори ЕК няма правно основание да забрани строителството на проекта и затова се опитва да забави работата му.

Въпросът за развитието на „Северен поток“ не засяга единствено Дания, коментира от своя страна датският енергиен министър Ларс Кристиан Лилехолд. „Въпросът е да бъде изграден газопровод с голямо значение от Русия за Европа. Това не е от значение само за Дания“, коментира още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 7 години
почнахте и лафовете ли да ни крадете, еее тунеядци, не се наядохте ... но скоро ще се освободим и от вас!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
QUANTUM
преди 7 години
Рубли не щем, искаме конверитуеми валути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
KPetkov
преди 7 години
Което руснаците не могат да купят с рубли, ще го купят с много рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
majnata
преди 7 години
Нали трябва да изкрънкат и датчаните нещичко...и от Русия и от Германия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още