IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция няма да пречи на строителството на "Северен поток" 2

Правителството позволява стратегическото пристанище в Карлсхамн да бъде използвано от проектната компания на газопровода

10:07 | 31.01.17 г. 11
<p>
	Трасето на &quot;Северен поток&quot;. Графика : <em>&quot;Газпром&quot;</em></p>

Трасето на "Северен поток". Графика : "Газпром"

Шведското правителство няма да спира плановете на „Газпром“ за разширяване на газопровода „Северен поток“, заяви външният министър Маргот Валстрьом, цитирана от Ройтерс.

Това означава, че местните власти в Карлсхамн ще преценят дали проекната компания за газопровода ще може да използва местното пристанище за реализацията му. „Ако Карлсхамн реши, това няма да е заплаха за политиката по отбрана“, коментира Валстрьом.

Според информация на ТАСС местните власти ще подкрепят проекта, който ще донесе допълнителни работни места и приходи от 100 млн. крони (11,2 млн. долара)

От съображения за националната сигурност в края на 2016 година остров Готланд не позволи местното пристанище да бъде използвано при строителството на „Северен поток“ 2.

Тогава местната администрация се позова на оценка на централната власт, според която използването на пристанищата Слите, което се намира на острова, и Карлсхамн ще има негативен ефект върху политиката за отбрана на Швеция.

Сега обаче шведското правителство променя решението си и коментира, че пристанището може да бъде използвано, ако бъдат приети допълнителни мерки за сигурност. Още повече, че пристанището в Карлсхамн вече е приемало множество руски кораби, макар и да се намира само на 50 километра от голямата морска база Карлскруна.

Ройтерс отбелязва, че активността на руските военни в Балтийско море се е увеличила след анексирането на Крим през 2014 година. Това е принудило шведското правителство да разположи военни части на остров Готланд за първи път от десетилетие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 33 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Руснаците нали имаха санкции,защо бе Факи им пускат проекта от ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 36 rate down comment 2
tisia
преди 7 години
...така де,много хора са на ясно с това ,че ястр+бите отлетяха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 36 rate down comment 1
tisia
преди 7 години
....и твоите опити да пренапишеш бъдещето на континента / ах,защо не мога га сложа един плезещ се "емотикон " тук,тюх! ха,ха,ха,... / са ,меко казано , жалки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 39 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
И ся що изведнъж реши да разреши? Ами ако руснаците разтоварят там зелени човечета и искандери като в Крим? хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 42 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Така, тихо и полека, некой ден целата пр^ъдня с руската заплаха ще се измирише през прозорците и Европа ще се събуди с ужасното чувство на махмурлук, защото си е позволила да отиде на парти на трансджендъри, където либерално и без мярка е злоупотребила със секакви модерни *** дроги... Е, освен главоболието ше й остане и огромното г^овно в завивките - милиони млади ислямисти и некви американски танкове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 7 години
Швеция никога не е пречила на строителството на СП2. Само не разрешаваше да се ползват пристанищата и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още