IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да наложи санкции на Русия и заради кризата в Сирия

Европейските лидери ще обсъдят проблемите с миграцията и търговските отношения на ЕС с трети страни

17:52 | 20.10.16 г. 6
ЕС може да наложи санкции на Русия и заради кризата в Сирия

Европейският съюз (ЕС) трябва да остави отворена възможността за налагане на санкции срещу Русия заради ситуацията в Сирия. Това заяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск преди началото на днешната среща на върха в Брюксел.

Пред журналисти той уточни, че лидерите на общността няма да обсъждат тази възможност днес, но тя не трябва да бъде изключена.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини също потвърди, че темата няма да бъде дискутирана. Сирия обаче ще присъства в дневния ред на Съвета основно с хуманитарната криза в Алепо и нуждата от помощ в тази насока, както и какви усилия полагат европейските институции за решаването на кризата в страната.

Могерини коментира още, че ще запознае лидерите на ЕС с проблемите по отношение на миграцията и плановете за намаляването на бежанците от Африка, както и връзките между ЕС и Русия.

Това, което се случва в Алепо е недопустимо, категоричен е и българският премиер Бойко Борисов. Той уточни, че санкциите вредят на бизнеса и икономиката, но има нещо по-важно от икономическата изгода - човешкият живот.

Борисов посочи, че ще подкрепи нови санкции срещу Русия заради Сирия, ако по този начин бъдат върнат всички на масата за преговори по повод кризата в страната.

България иска отпадането на санкциите срещу Русия заради Крим, ако бъдат спазвани условията, постигнати при мирните споразумения в Минск, посочи още Бойко Борисов.

Основната тема на Съвета на ЕС утре (петък, 21 октомври) ще бъдат търговските споразумения с трети страни. Лидерите трябва да дискутират подписването на търговското споразумение с Канада - CETA. Доналд Туск изрази надеждата си, че Белгия ще покаже, че може да постигне компромис, визирайки нежеланието на един от регионите - Валония, да подпише споразумението.

На CETA се противопоставя и България. В сряда на заседанието на Министерския съвет беше решено, че страната ни ще подпише споразумението след отпадането на визовия режим за българите. Не може да има свободна търговия между страните, ако останат визите за българските граждани.

От Брюксел Борисов поиска сигурни гаранции, че от декември 2017 година всички български граждани ще могат да пътуват свободно до Канада, за да подпише CETA. "позицията ни е честна и правилна", смята той. 

Преговорите по споразумението бяха финализирани в края на 2014 г.

На срещата на върха за първи път ще присъства и премиерът на Великобритания Тереза Мей. Пред журналистите в Брюксел тя беше категорична, че Великобритания ще напусне ЕС, но дотогава страната ще бъде пълноправен член, а след това - силен партньор на общността. Тя настоя и за единна реакция на ЕС по отношение на "руската агресия" в Сирия. 

По отношение на Brexit председателят на Европейския парламент Мартин Шулц отбеляза, че Великобритания не е активирала чл. 50 от Договора за ЕС, тоест преговори все още не могат да започнат. Той очаква Мей да даде ясен сигнал за плановете на британското правителството за напускане на Общността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Я се огедай , че май само ти се смееш...щото на на цялата групичка от Обама и Меркел , та чак до Порошенко ама хич не им е весело !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 7 години
Ми на да въведат, ама Хегемона не дава. Руснаците изпуснаха 40 млн славяни, а сега ровят пясъците за 4 млн араби алевите. Смех, смех, смех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 5
aldy
преди 7 години
Щяли да налагат. Въш кари. Не можат да си опазят границите, тръгнали акъл да ръсят. На Русия трябват санкции само защото още се мота с Алепо и по никаква друга причина. Отдавна трябваше да въведе безполетна зона и да сваля всичщо, що хвърчи без опознавателни сигнали. Никой друг, освен рашата не е канен от официалната власт на страна, членка на ООН. Ама пин досите не искали Асад... Ами и аз не искам Обонго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
TomaNeverni
преди 7 години
Нашия Бай Х.... и той се изказал "компетентно по Сирия.Няма си хал хабер какво става в Халеб( аи не му пука) , ама като гладен *** се подмазва на господарите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
michaelis12
преди 7 години
еми ше си иаме нови бежанци ама тоя път с милиони ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
Jorkata
преди 7 години
Ефекта на още от същото лекарство не е в геометрична прогресия, а се губи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още