IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Русия подновяват преговорите за Сирия

Срещата, домакини на която ще са Сергей Лавров и Джон Кери, ще се състои в събота в Лозана

22:53 | 12.10.16 г. 4
<p>
	Американският държавен секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Американският държавен секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров. Снимка: архив, Ройтерс

Русия и САЩ ще проведат нова среща за Сирия тази съботав Швейцария, предава Ройтерс, като се позовава на съобщение на руското министерство на външните работи.

Това ще бъде първата среща на високо равнище между Москва и Вашингтон, след като конфликтът в страната ескалира, въпреки договореното примирие, отбелязва информационната агенция.

В изявлението на руското външно министерство се посочва, че министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери ще са домакини на среща в Лозана тази събота. В документа пише, че в срещата ще участват и представители на други страни от региона, които ще разглеждат възможните по-нататъшни стъпки, “за да се създадат условия за уреждане на сирийската криза".

Джон Кърби, говорителят на Държавния департамент на САЩ, потвърждава за събитието и допълва, че Кери ще участва в още една среща за Сирия – в неделя, в Лондон, с ключови регионални и международни партньори, които ще обсъждат “устойчиво прекратяване на насилието и възобновяване доставките на хуманитарна помощ".

Нито руското министерство обаче, нито пък американския Държавен департамент посочват кои ще са другите държави, които ще се включат в срещите.

Според западни представители външните министри на Турция, Катар и Саудитска Арабия ще присъстват на срещата Лозана. Има възможност в нея да се включи и представител на Иран.

Турците, катарците и саудитците са съюзници на САЩ и обезпечават част от сирийските бунтовници, които искат да свалят президента Башар ал-Асад, припомня агенцията. Русия и Иран пък са основните поддръжници на Асад.

Междувременно депутатите в  Русия ратифицираха споразумение, което позволява постоянно разполагане на военновъздушни сили в Сирия. Русия се включи в конфликта през миналата година в подкрепа на Асад и благодарение на намесата правителствените сили на Сирия си върнаха някои от териториите, завзети от “Ислямска държава” и други терористични и бунтовнически групировки. Продължават боевете в северния град Алепо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 16 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Наближава часът на истината, заради която се организира тази касапница в Сирия - чий ще бъде Халеб, или Алепо. Който овладее този град, ще реши съдбата на тръбата от Катар - ту би ор нот то би... Затова е целото дране за този иначе вече напълно уникожен и обезлюден град... Болници, молници... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Ами америка е световният квартален хулиган , докато не му се опънат двама трима от по малките и не види че може и да яде шамарите така ще е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
До ден днешен още никой не обяснил, на какво основание САЩ са страна в конфликта? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 6
ДХДО
преди 7 години
Егати гротеската! В моменто в който тия главорезчета и изчадия бъдат натикани в ъгала , с перспектива да бъдат унищожени, в същия момент и щатите стават много диалогични.... ами света си заслужава всичко, каквото предстои да му се случи, след като я преглъща и не се гнуси от тази помия, която му сервират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още