IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС подкрепи въоръжени доставки за кюрдите в Северен Ирак

Външните министри на общността анализират как могат да ограничат приходите на "Ислямска държава" от продажбата на петрол

18:28 | 15.08.14 г.
ЕС подкрепи въоръжени доставки за кюрдите в Северен Ирак

На извънредното заседание на външните министри от ЕС определиха като „позитивно” решения на отделни държави от общността да доставят спешно военни материали за кюрдите в Ирак. Това става ясно от публикуваното на сайта на Съвета на ЕС решение.

Заседанието беше свикано извънредно по искане на Франция, която се кани да изпрати военна техника в Ирак. 

Доставките ще бъдат правени след одобрението на държавите в ЕС и съобразно националното законодателство в държавите и след съгласуване с иракските власти.

Външните министри одобриха и военните усилия на САЩ в подкрепа на националните власти в Ирак срещу терористичната групировка „Ислямска държава” (бившата „Леванте”) на сунитски сепаратисти.

От ЕС ще анализират начините за ограничаване приходите на „Ислямска държава” от търговия с петрол
На своето заседание външните министри от ЕС осъдиха зверствата и злоупотреби от страна на основните човешки права, особено, когато е извършено целенасочени срещу религиозни малцинства и най-уязвимите групи.

ЕС ще изпрати и хуманитарна помощ за бедстващите в региона. Хиляди цивилни жители потърсиха убежище в планинските региони в Северен Ирак след като бяха нападнати от „Ислямска държава” и други въоръжени групи, припомнят още от ЕС.

Външните министри приветствата и избирането на новия премиер на Ирак Хайдер ал Абади. 

Подробности за срещата на външните министри на ЕС можете да научите от видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още