IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се приближава към единна позиция за доставките на оръжия в Ирак

Държавите от блока са свободни да изпращат оръжия на иракските кюрди

21:33 | 13.08.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Иракските кюрди потърсиха подкрепата на ЕСы за да спрат напредъка на джихадистите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Иракските кюрди потърсиха подкрепата на ЕСы за да спрат напредъка на джихадистите. Снимка: Ройтерс

Държавите от Европейския съюз (ЕС) се приближават все повече към споразумение за изпращането на оръжие за иракските кюрди за борбата им с ислямистите от организацията “Ислямска държава”, съобщава онлайн изданието euobserver.com.

Постоянните представители на страните от ЕС в Брюксел се съгласиха, че отделните държави  са свободни да изпращат оръжия, но не постигнаха съгласие за подкрепа на ниво ЕС на кюрдската милия Пешмерга.

От това ще се възползва Франция, която планира доставки на оръжие за иракските кюрди, обяви днес президентът на страната Франсоа Оланд.

Германското външно министерство също обяви по-рано, че обмисля да изпрати бронирани превозни средства, каски, бронежилетки, медицински консумативи и друго оборудване в региона.

Ройтерс съобщава, че Чехия, Италия и Холандия са подкрепили молбата на Франция за изпращане на оръжие. През следващите дни вероятно ще има и извънредна среща в Брюксел заради ситуацията в Ирак, за да се координира европейската намеса.

В съвместно изявление посланиците отбелязват “спешната молба от страна на кюрдските регионални власти на някои държави-членки за военна подкрепа”. Подчертава се и необходимостта от разглеждането на тази молба в тясна координация с иракските власти.

Посланиците приветстват и опитите на САЩ да спрат напредъка на ислямските бунтовници. Вашингтон разреши въздушните удари в Ирак, като има възможност да се използва и намесата на сухопътни сили.

Посланиците на ЕС призовават и за спешни мерки и засилена международна хуманитарна подкрепа за хората, прогонени от домовете им заради конфликта. Френският външен министър Лоран Фабиюс, който посети Ирак в неделя, призова за спешна среща на външните министри на ЕС в отговор на кюрдските призиви за хуманитарна помощ и оръжие.

Нещата се случват бързо в Ирак, пише в свой анализ ВВС. Джихадистите в момента контролират около една трета от територията на страната и голяма част от североизточна Сирия, а Западът неохотно, но неумолимо се връща обратно в региона на фона на засилващия се риск от продължителен конфликт без изход в региона.

Според анализатори екстремистките сили ще са постоянна заплаха за региона. Други пък твърдят, че Западът е нанесъл достатъчно щети на Ирак след нахлуването през 2003 г. под претекст да се търсят оръжия за масово унищожение и сега трябва да напусне страната.

Западът вече беше обвиняван в смъртоносното насилие заради американската инвазия и рискува нови обвинения заради риска от цивилни жертви при евентуални нови удари.

По принцип анкети във Великобритания показват, че в момента има по-широка обществена подкрепа за нова намеса, отколкото при въздушните удари срещу сирийския режим. Тази подкрепа обаче може бързо да изчезне при по-тежки инциденти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 32 rate down comment 9
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Мноого правиолно решение. Нужна е помощ на кюрдите и колкото по скоро я получат, толкова по добре. Това е може би най смазваният народ, след евреите.http://iconomicabg.blogspot.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 8
Achtung
преди 9 години
А Турция какво мисли по въпроса с въоръжаването на кюрдите в Ирак и евентуалното създаване на кюрдска държава? Явно на запад независимата политика на Ердоган не се харесва много и гледат да му скроят шапка. Все пак по добре евреите да използват Кюрдистан от колкото България, в опитите си да държат Турция на синджир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още