IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последните езичници на Ирак

Джихадистката групировка "Ислямска държава" е напът да ликвидира древна религиозна общност, живееща от векове в страната

11:34 | 11.08.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	Йезидите в търсене на спасение. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йезидите в търсене на спасение. Снимка: Ройтерс

Напредването на силите на джихадистите от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) може да се окаже фатално за древната и малобройна общност на йезидите, пише авторът Санджеев Санял в Project Syndicate.

След като американският президент Барак Обама нареди да бъдат извършени въздушни атаки над силите на ИДИЛ и да бъде предоставена хуманитарна помощ на преследваните от тях, светът най-накрая предприема мерки срещу "Ислямска държава". Само за няколко месеца джихадистката групировка, която доскоро се наричаше "Ислямска държава в Ирак и Сирия" (ИДИС), пое контрола над големи части от двете страни и провъзгласи нов халифат.

Истинската причина, поради която трябва да се страхуваме от "Ислямска държава" обаче, не е жаждата им за власт, а системният и хладнокръвен начин, по който членовете й заличават социалните, културните и демографските особености на региона.

За няколко седмици "Ислямска държава" на практика елиминира цялото християнско и шиитско население в териториите, които вече контролира. В град Мосул, дом на една от най-старите християнски общности, вече няма християни. Безценни асирийски артефакти пък биват публично унищожавани в кампания срещу идолопоклоничеството.

"Ислямска държава" не щади дори другите сунити, които не възприемат радикалното им тълкуване на исляма. Няколко гробници на светци бяха разрушени, включително и една, за която се смята че е била гробът на пророка Йона.

Най-потресаващи сред тези ужаси обаче са преследванията на йезидите – древна религиозна общност, която живее сред кюрдите. Те са по-малко от половин милион души, като две трети от тях живеят около Мосул в Северен Ирак. Останалите са разпръснати сред съседните държави като Сирия, Армения и Турция. Общности на наскоро емигрирали йезиди има в Германия и САЩ.

Въпреки че с течение на вековете е била повлияна от християнството и исляма, религията на йезидите има древни езически корени, които се връщат най-малко до Бронзовата епоха. Интересно е, че вярванията им имат много сходства с индуизма – йезидите например вярват в прераждането след смъртта, казват молитвите си по посока на слънцето на изгрев и на залез, дори имат кастова система.

Въпреки че произходът на йезидите остава неизвестен, културни и генетични доказателства свидетелстват, че те може би са роднини на индийските племена, мигрирали на запад след второто хилядолетие преди Новата ера. Съществуват немалко доказателства за връзки на индийските племена с Близкия изток по време на Бронзовата епоха. Религията на древен Иран например - зороастризма, който има общи характеристики с вярванията на йезидите, е тясно свързан с индуизма.

През вековете християните и мюсюлманите са наричали йезидите "поклонници на дявола" и са ги подлагали на безмилостни гонения, които са били особено жестоки по време на османските турци през 18 и 19 век. Стотици хиляди йезиди са били избити, което почти е довело до заличаването им като общност.

При Саддам Хюсеин йезидите не са подлагани на религиозни преследвания, въпреки че върху тях е оказван натиск да арабизират културата си. Оттогава обаче нещата се влошават. През април 2007 г. 23 йезиди са изкарани от автобус и са застреляни от въоръжени мъже. Четири месеца по-късно серия координирани атаки с коли-бомби убиват най-малко 300 йезиди, включително жени и деца.

Сега обаче йезидската общност е изправена пред най-голямата криза в историята си. "Ислямска държава" дава избор на християните от Мосул да приемат исляма, да плащат джизие (специален данък, с който се облагат немюсюлманите според шериата) или да напуснат. На йезидите обаче не се предлага такава възможност и те биват избивани като "поклонници на дявола".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Абе червеноармейска ***.Кво да ги мислим империята САЩ, ние си я знаем.Гледаме си нашите проблеми с империята Русия.Много плюете но всичките ви познати знаят че давате мило и драго да уредите себе си и децата си с образование и живот в империите, които най-много плюете. Даже продавате родината и народа си срещу виза и работа в империята САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
lilivan
преди 9 години
В ООН се иска 100% гласове за всяко нещо. Но нали знаете, че Русия и Иран и др. като тях са все против?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
lilivan
преди 9 години
Тези йезиди много ми причат на нашите богомили, които също са били преследвани в Европа.Дали нямаме нещо общо с тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 10
kane
преди 9 години
... хубаво е че проглеждате за това какво империята САЩ направи и прави в Ирак, Либия или Плаестина. Но те това правят не само там, но и с целия свят!Защо невиждате какво направиха с родината ни и дори сега под какъв натиск се подлагат политиците ни от тяхна странаТе разбиха страната ми и я върнаха със най-малко 100 години в развитието и без една бомбаТе - ФАШИСТИТЕ унищожиха и унищожават страната ми всеки ден!Убиха и продължават да убиват:социалните ни с-ми - здравеопазване, образование, пенсионна система, соц.придобивки - платени болнични, ваканция, майчинство, тежки условия на труд, 40 часа раб седмица и т.н. и т.н.Убиват културата ни - театри, кино, художествени професии, писатели, музиканти .. и пр.и пр Убиха стопанството ни , културата ни, данъчната ни с-***, соц.с-*** и ни превърнаха в пошли работещи роби и клиенти консуматори мизерстваши без свободно време и лишени от щастие. Конкуриращи се за насъщния без право на личен избор и право на щастие от личните ни виждания в жив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
скоро и аз това писах...По негово време са умирали по-малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 7
Stone_Kold
преди 9 години
Саддам, Мубарак, Кадафи си бяха идеалните ръководители и сащ много добре го знаеха и нарушиха хармонията заради петрола и еврейте..........4удно ми е защо не се обединиха арабите срещу общия враг сащ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
A да не забравяме и Юнесковците (Бокова там, едно-друго !!) .... унищожава се уникална култура .... BTW !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
А къде са разните там ооНЕ-та и съвети за НЕсигурност .... да вземат да се активизират !Резолюцийки нещо, осъждане, санкцийки и т.н.А не само да (ми?) усвояват бюджети !!Поредните кухи организации !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 7
SSIW
преди 9 години
И в крайна сметка Саддам Хюсеин е бил може би отличен вариант за Ирак... -------------------------------------------------------------------Зависи от гледната точка. Ако целите са били:- да се създаде територия, на която хаоса се поддържа, чрез ежедневен терор и атентати,- да не остане следа от обществена организация и- пълно деградиране на личността в индивидуален план, до ниво на безпросветен и първосигнален скот/стадо,то тогава Саддам е бил всичко друго, само не и отличен вариант. Дори се видя, че до такава степен, фигурата му или идеите, които тя олицетворяваше, са в разрез с планирания сценарий за тази територия, та беше счетено за уместно , да се проведе публична , ритуална екзекуция , с умишлен акцент върху погазване нормите и духа на правораздаването ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 7
melon
преди 9 години
И в крайна сметка Саддам Хюсеин е бил може би отличен вариант за Ирак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още