IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент одобри състава на Комисията "Юнкер"

Българската Кристалина Георгиева ще отговаря за европейския бюджет и развитието на човешките ресурси в общността

15:14 | 22.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жан-Клод Юнкер. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Жан-Клод Юнкер. Снимка: ЕК

С 423 гласа „за“, 209 „против“ и 67 въздържали се Европейският парламент одобри състава на новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер. Следващата стъпка е Комисията „Юнкер“ да получи одобрението и на лидерите на ЕС, допълват от пресцентъра на Европейската комисия.

Новата комисия трябва да стъпи в длъжност на 1 ноември 2014 година с мандат от пет години.

Припомняме, че на 15 юли Жан-Клод Юнкер беше одобрен от евродепутатите да състави нова Европейска комисия. Тогава той получи подкрепата на 422-ма депутати при необходимо мнозинство от 376 гласа. След това той подбра кандидатите и няколко месеца по-късно представи номинациите им пред европейския парламент.

Изслушванията на кандидатите за комисари започнаха на 29 септември и продължиха необичайно дълго - до 20 октомври, след като комисията по енергетика отхвърли първоначалната кандидатура на словенката Аленка Братушек за комисар по въпросите на енергетиката.

Бившият премиер на Словения беше заместена от Виолета Булц, но се наложи и малка рокада в състава на предложената комисия.

Булц пое ресор „Транспорт“, а одобреният вече като комисар по въпросите на транспорта – словакът Марош Шефчович, беше посочен като кандидат за енергиен комисар. Заради разместванията се наложи и ново изслушване на Шефчович. В крайна сметка Комисията „Юнкер“ беше одобрена в пълен състав днес.

Българският кандидат – Кристалина Георгиева ще отговаря за съставянето на европейския бюджет и за развитието на човешките ресурси. В началото тя беше спрягана за заместник на британската баронеса Катрин Аштън, но постът на Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката по сигурност беше зает от италианския кандидат Федерика Могерини.

В словото си преди да бъде гласуван новият състав на ЕК Юнкер посочи пред евродепутатите, че всички комисари ще работят в екип, а не всеки „забил“ се в своя сектор. Той обеща повече социална политика и инвестиции в заетост и икономически растеж. Новият председател на ЕК ще представи своята амбициозна инвестиционна програма до края на годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още