IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент ще гласува днес състава на новата Европейска комисия

ЕК ще бъде гласувана от евродепутатите поименно, като за утвърждаването й е необходимо мнозинство от подадените гласове

08:51 | 22.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Юнкер при представянето на кандидатите за комисари. В екипа му на по-късен етап се наложиха промени. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Юнкер при представянето на кандидатите за комисари. В екипа му на по-късен етап се наложиха промени. Снимка: Ройтерс

Европейският парламент ще гласува от 13.00 ч. българско време днес на сесията си в Страсбург пълния състав на новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер, съобщава кореспондентът на БТА от Брюксел.

Според европейското законодателство комисията ще бъде гласувана от евродепутатите поименно, като за утвърждаването й е необходимо мнозинство от подадените гласове. Правилата предвиждат възможност парламентът да приеме или да отхвърли  комисията, както и да отложи гласуването.

Мандатът на ЕК е пет години, а еврокомисарите биват определени на основание на тяхната обща компетентност и  ангажираност към европейската идея. Комисията изпълнява своите задължения при пълна независимост, се посочва в договора за ЕС. Според регламентите еврокомисарите не могат да искат, нито да приемат, инструкции от никое правителство, институция, орган, служба или агенция. Те се въздържат от всякакво действие,  несъвместимо с функциите им или с изпълнението на задачите им. 

Еврокомисар подава оставка, ако председателят му я поиска, припомня още БТА. След като ЕП утвърди ЕК, тя подлежи на назначаване от  Европейския съвет с гласуване с квалифицирано мнозинство.

Предвижда се комисията на председателя Жан-Клод Юнкер да бъде  назначена на предстоящото заседание на държавните и  правителствените ръководители от ЕС в края на тази седмица, след като бъде утвърдена и от Европейския съвет.

По график новата Европейска комисия трябва да встъпи в длъжност на 1 ноември.

Съставянето на комисията на Юнкер премина през няколко  препятствия, най-сериозното от които бе отхвърлянето от  изпитната комисия на ЕП на кандидата на Словения за еврокомисар Аленка Братушек, припомня агенцията.Виолета Булц беше посочена от премиера на Словения Миро Церар за нов кандидат, след като предишният кандидат на страната – бившият премиер Аленка Братушек, не спечели доверието на евродепутатите и се оттегли. Вчера Булц бе одобрена от европарламента.

Българският представител в новата ЕК ще бъде Кристалина Георгиева, която бе еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи в мандата на председателя Жозе Барозу.

В новия си мандат Георгиева се издига до един от седемте заместници на председателя и ще отговаря за бюджета и човешките ресурси. Георгиева ще следи за изразходването на 140 милиарда евро годишен бюджет, ще отговаря за над 30-те хиляди служители на ЕК, както и за дейността на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).
 
Още световни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още