IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева обеща нулева толерантност към измамите с евросредства

Фокус в работата на новия еврокомисар ще бъдат неразплатените средства, заложени в бюджетите на ЕС за минали години

18:00 | 02.10.14 г.
<p>
	Кристалина Георгиева беше изслушана от европейските депутати. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Кристалина Георгиева беше изслушана от европейските депутати. Снимка: ЕК

Нулева толерантност към измамите с европейски средства обеща в своето изложение пред Комисията по бюджет, Комисията по бюджетен контрол и Комисията по правни въпроси кандидатът за вицепредседател и комисар по въпросите на бюджета на ЕС и човешките ресурси в комисията „Юнкер“ Кристалина Георгиева.

Днес тя беше изслушана от евродепутатите, преди те да дадат своята оценка на подготвеността на Георгиева да заеме предложения от Жан-Клод Юнкер пост.

„Измамите с европейските средства са не само кражба от данъкоплатците, а и удар срещу общността и затова трябва да имаме нулева толерантност към тях“, обясни тя.

Българският кандидат за комисар си постави за задача да бъдат намалени грешките при използването на европейските средства и ефективно да бъде контролирано разходването им. Тя допълни, че е нужно опростяването на правилата. „Тези правила трябва да бъдат разбрани, защото иначе не могат да бъдат изпълнени“, коментира тя и допълни, че понякога държави членки „заострят“ правилата и затова се получават грешки при усвояването на европейските фондове.

Процентът на грешките при разходването на средствата средно за ЕС е около 2%, посочи още бъдещият комисар. Според нея обаче трябва да се насочи вниманието от процента грешки към нещата, които се случват на място в държавите. „Там, където има висок процент грешки, означава, че качеството на работата не е добро“, заяви тя.

Процентът на измамите с европейските средства през 2013 година е 1,2 на сто, стана ясно от думите на кандидата за комисар.

За нея агенция OLAF е много важна за защита на финансовите интереси на ЕС и тя трябва да бъде запазена независима на всяка цена. Агенцията ще бъде под управлението на Георгиева, но тя обясни на европейските депутати, че няма думата по отношение на разследванията на OLAF. В резултат на разследванията през миналата година агенцията е възстановила в бюджета 117 млн. лева, изхарчени неправомерно.

В своето изказване Кристалина Георгиева посочи още, че е важно да мобилизираме използването на паричните средства и таланта на човешките ресурси на общността. „Трябва да сме наясно какво постигаме с всяко изразходвано евро и има ли достатъчен контрол“, допълни още тя.

Фокус на работата й през следващите месеци ще са преговорите по новия бюджет на ЕС за 2015 година, стана ясно още от изслушването. Георгиева пое отговорността да договори решение за неразплатените средства от бюджета за минали години, „така че тази снежна топка да започне да се топи“, посочи тя.

В отговор на въпрос на депутата Жозе Мануел Фернандес (ЕНП) Георгиева посочи, че ще поиска корекция за бюджета на ЕС за 2013 година, както и да бъде използван резервът за спешни случаи, за да бъдат платени 23-те млрд. евро задължения, заложени в европейския бюджет, но останали неразплатени. За да бъде избегнат проблемът в бъдеще, е важно да бъде направен междинен преглед на Многогодишната финансова рамка (за периода 2014 – 2020 година), който ще помогне за по-ефективното разходване на европейските средства.

Последна актуализация: 12:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още