IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева обеща нулева толерантност към измамите с евросредства

Фокус в работата на новия еврокомисар ще бъдат неразплатените средства, заложени в бюджетите на ЕС за минали години

18:00 | 02.10.14 г.
<p>
	Кристалина Георгиева беше изслушана от европейските депутати. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Кристалина Георгиева беше изслушана от европейските депутати. Снимка: ЕК

Освен преглед на финансовата рамка, Георгиева планира да направи преглед и на собствените ресурси за набиране на средствата в европейския бюджет и да бъдат намерени нови източници на средства. „Трябва да бъдат реформирани източниците на финансиране“, заяви тя. Подготовката за новата Многогодишна финансова рамка ще започне в началото на 2018 година, обеща още кандидатът за комисар.

Що се отнася до бюджета на ЕС, Георгиева ще работи за разумно използване на бюджета, но така че да бъдат смекчени последиците от „тази дълга криза, която засегна конкурентоспособността на икономиката на ЕС“.

Бюджетната рамка за следващите 7 години разполага с 1 трилиона евро и те трябва да бъдат използвани за инвестиции, създаване на работни места и подобряване на благосъстоянието на европейците. Когато се разходват средствата, трябва да бъде „приложен лостовият ефект“, което означава използването на парите по стратегически начин, проектите да бъдат иновативни и така да бъде повишен ефектът от използването на парите от европейските фондове, допълни още Георгиева.

За тези т.нар. „иновативни финансови средства“ обаче е отделена много малка част от европейския бюджет – 19 млрд. евро, допълни тя.

На въпрос на българския еврокомисар Георги Пирински (ПЕС) относно как ще бъдат разпределяни средствата за кохезионната политика, така че да постигнат ефективното намаляване на различията на регионите, Георгиева коментира, че има положителни очаквания за Кохезионната програма на ЕС през следващите години. Тя обаче посочи, че не е нужно да се разчита само на тези средства за съживяване на най-бедните региони, а могат да бъдат използвани и други инструменти като „Еразъм+“, за подобряване на конкурентоспособността и т.н., които дават нов шанс за младите хора в общността.

Кристалина Георгиева посочи още, че 70% от средствата, разпределени по кохезионната политика за регионите, се насочват към 25% от най-бедните региони.

Българският комисар изтъкна, че комисията „Юнкер“ ще определи приоритетите на работата като екип и една от темите ще бъде европейската програма за повишаване на младежката заетост. Гаранционната схема трябва да действа до 2015 година и ако тя дава добри резултати, ще бъде удължена, смята Георгиева. Що се отнася до увеличаване на средствата за борба с младежката безработица, която в някои южни държави засяга над половината от младите хора, трябва да се направи преглед на средствата, с които разполага ЕС, обясни още тя.

Запитана защо се смята за подходяща за новия пост в ЕК, Кристалина Георгиева посочи работата си във финансовата сфера като вицепрезидент на Световната банка и работата си с различни институции. Тя заяви, че е независима, взима присърце проблемите на хората и работи усърдно.

В заключение Кристалина Георгиева обеща на европейските депутати, че в нея ще имат партньор в следващите пет години, така че заедно да „направят нещо добро за европейските граждани и за Европа“.

Всички 27 членове на екипа на избрания за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се явяват на изслушване пред ресорните комисии на ЕП в периода от 29 септември до 7 октомври, за да могат депутатите да преценят техните познания и програма в съответния сектор, за който ще отговарят.

Комисията „Юнкер“ трябва да получи одобрение от европейските депутати, за да встъпи в длъжност. Очакванията са това да стане по време на следващото пленарно заседание на Европейския парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още