IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френски банки насочват вниманието си към зелената енергия

Водещите кредитори в страната спират да финансират въглищни мини и централи и се насочват към зелени проекти

09:52 | 11.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френски банки започват масово да обръщат гръб на конвенционалните източници на енергия и увеличават подкрепата си за зелената енергия. Още през октомври 2016 г. Societe Generale съобщи, че от началото на 2017 г. спира да финансира изграждането на въглищни централи за сметка на възобновяемите енергийни източници.

За спиране на инвестициите във въглищни централи, както и на проекти за развитието на въглищни мощности, съобщи и Credit Agricole. Банката отпуска кредити само за ограничаване на въглеродния диоксид от централите.

Днес една от най-големите банки в Европа - BNP Paribas, също съобщи, че се насочва към зелената енергетика, пише Ройтерс. Банката спира да финансира развитието на въглищни мини и строителството на централи, а скоро ще спре да подкрепя и въглищни компании като цяло, освен плановете им за диверсификация на енергийните източници.

Френският гигант прави и още една крачка в плановете си - спиране на кредитирането за проекти, свързани с шистов газ и петролни пясъци. За сметка на това зелени проекти ще могат да разчитат на 15 млрд. евро до 2020 г. Отделно 100 млн. евро ще бъдат насочени към стартъпи, които работят по проекти за съхраняване на електроенергия и повишаване на енергийната ефективност.

Societe Generale планира 10 млрд. евро за зелени проекти до 2020 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още