IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия създава транзитни зони за бежанци

В зоните, които ще се намират по границите, хората ще престояват, докато се оценяват кандидатурите им за убежище

17:25 | 13.10.15 г.
Германия създава транзитни зони за бежанци

Германия планира да създаде "транзитни зони" по границите си, където мигрантите ще престояват, докато се оценяват техните молби за убежище, и след това ще бъдат “пресявани”, съобщава ВВС.

Канцлерът Ангела Меркел междувременно обясни, че предложението ще работи само в някои случаи, а коалиционните й партньори от Социалдемократическата партия се противопоставиха на идеята.

Транзитните центрове са част от плана за ускоряване предоставянето на убежище и процедурите за екстрадиция на мигрантите, които нямат основание да остават в страната.

Меркел многократно е заявявала, че Германия може да се справи с безпрецедентното нарастване на бежанската вълна и дори ще се възползва от мигрантите поради застаряването на населението на страната. Резултатите от проучванията на общественото мнение обаче показват, че популярността й и тази на партията й непрекъснато намаляват, откакто бежанската криза ескалира.

Меркел коментира, че Германия ще помага на тези от бежанците, които имат перспектива да останат в страната. Тя призна обаче, че транзитните зони няма да доведат до спиране на потока от хора и продължава да настоява Европейският съюз (ЕС) да въведе общоевропейска политика за справяне с бежанската вълна.

Германия очаква между 800 хил. и 1 млн. бежанци да пристигнат в страната през тази година. Германците се опасяват за нарастващите разходи около бежанската вълна и за интеграцията на тези, които ще останат в страната.

Бежанската вълна подхрани и протестите на крайнодесните партии. През последните седмици са регистрирани няколко случая на нападения над бежански центрове.

Междувременно Европейската комисия (ЕК) не изрази днес възражения срещу идеята на Германия да въведе транзитни зони по границите за отсяването на мигрантите. Говорителят на комисията Маргаритис Скинас поясни, че такива зони са предвидени в европейското законодателство, съобщава БТА.

По неговите думи и в момента действат транзитни зони по летищата.

Скинас уточни, че за да бъдат обособени по сухопътните граници, такива зони изискват възстановяването на самите граници. Той отбеляза, че възстановяването на граничния контрол също се допуска по правилата на Шенген, но само като изключение, на временна и пропорционална основа. Обсъждаме с държавите от ЕС доколко подобни мерки в настоящата ситуация биха довели до резултат, посочи говорителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още