IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция поиска "по-гъвкав" преглед на реформите

Голяма част от тях ще имат сериозни социални последици, аргументира се финансовият министър на южната ни съседка

12:18 | 16.10.15 г.
Гърция поиска "по-гъвкав" преглед на реформите

Дни преди мисията на кредиторите на Гърция финансовият министър Евклидис Цакалотос поиска „по-гъвкав преглед“ на реформите, тъй като те имат сериозни социални последици. За това съобщава „Катимерини“.

Изданието обаче припомня, че сигналите от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) са, че не трябва да има забавяне или облекчаване на договорените досега мерки.

Все пак намек за известно преразглеждане на позицията вече беше направен от комисаря по икономическите въпроси Пиер Московиси и причината може да бъде бежанската криза, засегнала сериозно страната. Преди това обаче изявленията от Брюксел бяха, че бежанците не са основание за промени в заложените параметри на програмата. 

След това обаче стана ясно, че ЕК дори анализира дали бежанската вълна може да бъде основание за облекчаване на бюджетните процедури за всички страни от ЕС.

Източници на „Катимерини“ посочват, че финансовият министър на южната ни съседка се надява на известно разхлабване на изискванията за промените на трудовия пазар и управлението на лошите кредити. На този етап процедурите по изпълнение на записаното в третия спасителен пакет за Гърция върви по план, уверяват от Министерството на финансите. 

Всъщност тази вечер ще бъде първият тест за втория кабинет на Алексис Ципрас – гръцките депутати ще гласуват пакет с реформи, внесен от правителството в началото на седмицата.

Комисиите към гръцкия парламент одобриха пакета, а правителството се отказа от спорна промяна, насочена към увеличаване на данъка върху наемите. Но сред мерките е премахването на ранното пенсиониране - възрастта ще се увеличава плавно до 2022 година. Прогнозите са, че предложението ще успее да получи одобрението на парламента, предвид факта, че управляващата коалиция СИРИЗА - ANEL има 155 депутати в 300-местния парламент. 

Мисията на Тройката, която е напът да се превърне в Квинтет, след като към кредиторите се включи Европейския финансов механизъм, а премиерът Алексис Ципрас настоява и представители на Европейския парламент да участват в преговорите, което да гарантира прозрачността на процеса, ще започне на 22 октомври.

От резултатите на проверката ще зависи дали ще бъдат отблокирани допълнителните 2 млрд. евро, които Атина ще получи по силата на постигнатото през юли споразумение с представителите на еврозоната. Първият транш по него е на стойност 26 млрд. евро. Гърция вече получи 13 млрд. евро през август и с тях бяха покрити задълженията. 10 млрд. евро бяха преведени и за стабилизиране на банковия сектор.

Останалите 3 млрд. евро са блокирани до изпълнението на предвидени реформи. 

Още за дълговата криза в Гърция можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още