IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина сe готви за преговори с кредиторите за мерките за тази и следващата година

Финансовото министерство ще посочи като основание за преговорите прогнозите за по-добро представяне на икономиката

20:24 | 29.09.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Атина сe готви за преговори с кредиторите за мерките за тази и следващата година

Гръцкото правителство смята да предоговори икономическите мерки за тази и следващата година, които бяха вписани в споразумението с Тройката кредитори, договорени през юли и окончателно подписано през август, съобщава англоезичното издание на "Катимерини".

Атина се надява предоговорените мерки да залегнат в подготвяния от нея проектобюджет за 2016 година, който ще бъде внесен в парламента на 5 октомври.

Проектобюджетът се базира на прогнозни оценки за по-добро представяне на икономиката през тази и следващата година, така че кабинетът да изиска от кредиторите по-малко икономически мерки за постигане на бюджетните цели.

Според източници на "Катимерини" от финансовото министерство очакването за свиването на гръцката икономика в рамките на 2,3 на сто през тази година е доста песимистично очакване на фона на експанзията от 0,5%, отчетена в първото полугодие. 

Така прогнозата на финансовото министерство за развитието на икономиката вече е за спад от 1,5 на сто през тази година. Анализаторите обаче посочват, че е много трудно да се направи реална прогноза заради капиталовия контрол на банките. Проектът на бюджета за догодина е направен при по-оптимистични очаквания и може да се стигне до излишък в рамките на 0,5 на сто, допълват още от изданието.

Преди ден финансовият министър Евклидис Цакалотос вече коментира, че очаква гръцката икономика да се върне към растеж още през втората половина на 2016 година

Тази седмица се очаква гръцкото финансово министерство да изготви списъка от мерки, които правителството ще трябва да реализира до началото на ноември, за да осигури получаването на два транша от кредиторите на обща стойност 3 млрд. евро.

 По информация на "Катимерини" през тази седмица ще бъде проведен телеконферентен разговор на работната група по казуса с Гърция, за да бъдат уточнени подробностите по отпускането на тези средства. 

Развитието на дълговата криза в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
evtimvz
преди 8 години
Докато Меркел и Оланд са на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Айдееее - пак се почва старата песен на нов глас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още