IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цакалотос: Гърция може да се върне към растеж още следващата година

Според финансовия министър изключително важно е новоизбраното правителство да наложи договорените с кредиторите реформи

16:03 | 28.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гърция ще се завърне към икономически растеж през следващата година, ако новоизбраното правителство предприеме реформите, желани от международните кредитори, проправяйки път към рекапитализация на банките и облекчаване на дълга, съобщава Financial Times, цитирайки финансовия министър на страната.

Евклидис Цакалотос заяви в интервю за медията, че очаква кредиторите на Гърция да изготвят официалната проверка на планираните реформи на правителството към края на ноември. Ако заключението е положително, правителството ще се опита да стартира преговори за облекчаване на дълга преди Коледа, заяви той.

Жизнено важно е да получим някакво облекчаване на дълга“, заяви Цакалотос. „Ако имаме положителна оценка, рекапитализация на банките и облекчаване на дълга до второто тримесечие на 2016 г., не виждам причина да не отбележим отново ръст“.

Прогнозите са гръцката икономика да се свие с между 2 и 2,5% през тази година, след като влиянието на капиталовия контрол, наложен през юни за предотвратяване на колапса на банките, натежава върху активността през третото и четвъртото тримесечие.

Докладът на кредиторите от края на ноември ще означава забавяне с около един месец спрямо първоначалния план от август, когато отиващото си правителство и партньорите от еврозоната договориха спасителен заем за 86 млрд. евро - третата спешна помощ от 2010 г. насам.

Забавянето се оказа неизбежно след решението на министър-председателя Алексис Ципрас да свика предсрочни избори на 20 септември - надпревара, която доведе до победа на неговата лява партия СИРИЗА, увеличавайки надеждите, че Гърция навлиза в сравнително спокойни води след пет години на политически и икономически сътресения.

Цакалотос заяви, че новото правителство – за разлика от останалите от 2010 г. насам, включително предишното правителство на СИРИЗА от януари до август през тази година, ще вземе сериозни мерки срещу богатите олигарси, заподозрени в укриване на данъци.

Това ще бъде основен аспект на нашите политики, които ще определят успеха на правителството, защото това е единственият начин гръцкият народ да приеме трудните мерки, които показват, че всички се движим в една посока“, каза той.

Цакалотос заяви, че няма никакви илюзии, че правителството няма да срещне съпротива при опитите си да прокара реформите, които кредиторите искат в данъчната система, пазарите на продукти и на труда и пословично неефективната публична администрация на Гърция.

Друг риск се крие в горчивите бъдещи битки около премахването на данъчните облекчения и субсидиите за гръцките фермери и около бъдещето на държавната електрическа компания на Гърция, чийто войнствено настроен синдикат е силно враждебен към исканията на кредиторите за либерализация.

Има много заинтересовани групи, някои с добри причини, други с не толкова добри, които се противопоставят на реформите“, заяви Цакалотос. „Мисля, че перспективите са добри. В съзнанието си ние, в правителството, сме по-организирани, отколкото бяхме“.

В очите на кредиторите на Гърция Цакалотос – роден в Холандия икономист с британско образование, е много по-надежден защитник на реформите от предшественика си Янис Варуфакис.

Цакалотос обаче е напълно откровен за левите си идеи. „Аз съм един от най-левите министри в правителството от политическа гледна точка“, заяви той. „Искам обаче да правя неща като рекапитализация на банките. Мога да правя неща, които не са особено леви“.

Цакалотос добави, че е важно правителството да стартира с реформи през октомври, защото това ще отключи транш за 3 млрд. долара от спасителния заем по силата на споразумението от август.

Нещо повече, много важно е рекапитализацията на банките да приключи преди края на годината, каза той. Ако това не се случи, има вероятност да се стигне до прилагане на нови правила на ЕС, които, в опит да се спестят на данъкоплатците някои от разходите за спасяването на банките, ще наложат частична конфискация на депозитите на хора, които имат повече от 100 000 евро в спестовните си сметки.

Още за дълговете на Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още