IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция получава първи транш от 800 млн. евро в помощ за усвояване на еврофондове

Цялата програма е на стойност 35 млрд. евро и цели още и подкрепа на инвестициите в страната

17:06 | 15.10.15 г. 1
Гърция получава първи транш от 800 млн. евро в помощ за усвояване на еврофондове

През следващата седмица Атина ще получи 800 млн. евро, съобщи комисарят по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис, цитиран от пресцентъра на ЕК. Сумата е първият транш от извънредната програма за Гърция, насочена към по-доброто усвояване на европейски средства.

Програмата беше одобрена от Европейския парламент преди дни и ще влезе в сила до края на тази седмица.

Тя предвижда подкрепа на проекти за развитие на трудовия пазар и инвестициите и в тази връзка Брюксел одобри 100% европейско финансиране на такива проекти от изтеклия вече регулаторен период (2007 – 2013 година). Обикновено такива проекти трябва да получат подкрепа от националните бюджети в размер на най-малко 15 на сто.

В допълнение Гърция ще получи предсрочно 35 млрд. евро (20,6 млрд. евро от тях от структурните фондове) от новия регулаторен период.

Причината за тези извънредни мерки е тежкото състояние на страната и забавеното усвояване на европейските фондове. Европейското финансиране ще облекчи държавния бюджет, посочиха от ЕК при изпращането на предложението до европейските депутати.

„Това са инвестиции в реалната икономика, в хората и компаниите в Гърция. Комисията остава в готовност да даде цялата техническа помощ, която е нужна в тези критични времена“, коментира още Домбровски днес. Комисарят по въпросите на регионалната политика пък допълва, че тези мерки са пример за европейската солидарност.

„Сега нашите гръцки партньори трябва да свършат своята работа и да осигурят най-доброто използване на средствата от европейските фондове“, допълни още тя, напомняйки за срещите си в Атина преди броени дни. 

Кризата с дълговете на Гърция можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
"Гърция получава първи транш от 800 млн. евро в помощ за усвояване на еврофондове"Един вид ПОМОЩ да им помогне да усвоят предишната ПОМОЩ.ЕС is a BULLSHIT!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още