IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще получи спешно 35 млрд. евро от европейските фондове

ЕП позволи и изцяло финансиране с европейски средства на проекти по изминалия регулаторен период

16:47 | 06.10.15 г. 4
Гърция ще получи спешно 35 млрд. евро от европейските фондове

С огромно мнозинство Европейският парламент даде зелена светлина за спешното отпускане на 35 млрд. евро за Гърция, става ясно от съобщение на институцията. С решението южната ни съседка ще получи предварително средствата от европейските структурни фондове (20 млрд. евро) и от земеделските фондове (15 млрд. евро).

Предложението за отпускането на средствата в спешен порядък беше подкрепено от 586 европейски депутати, 87 гласуваха против, а 21 се въздържаха. Причината за отпускането на средствата е, че Гърция е засегната по „уникален начин“ от финансовата криза, става ясно още от мотивите на предложението, изготвено от Европейската комисия.

"Страната е изправена пред недостиг на ликвидност и липса на публични средства за публичните инвестиции, необходими за насърчаване на устойчивото възстановяване", е записано още в резолюцията, одобрена днес от ЕП.

Целта е всички пари по европейските структурни фондове за миналия програмен период (2007 – 2013 година) да бъдат усвоени навреме, тоест до края на 2017 година, както и да се помогне на Атина да усвои европейското финансиране за новия програмен период – до 2020 година в помощ на инвестициите. 

Допълнително със 7% се увеличава и първоначално префинансиране за програми от периода 2014 - 2020 година, което ще донесе и допълнителен 1 млрд. евро за стартиране на проекти, кофинансирани от кохезионната политика на ЕС. 

Гаранции, че текущите проекти са завършени

Две специфични мерки позволяват на Гърция да продължи проектите, започнати в рамките на миналия програмен период – премахването на необходимостта от национално съфинансиране, както и отпускане на пълната сума, дори и за предварително финансиране и междинни плащания.

Одобрената от ЕП програма трябва да бъде разгледана и от съвета на министрите, преди да влезе в сила. В същото време гръцките власти трябва да изготвят механизъм за гарантиране, че допълнителните суми, които ще получат за проектите от миналия период, ще бъдат използвани единствено от бенефициентите.

През 2016 година Гърция ще трябва да изготви и доклад за ефективността на плащанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
Да, след устойчивото смазване /на всичко/, са необходими мерки за насърчаване на устойчивото възстановяване /на "политически" избраното/... за да остане само нужното за Печатащите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Тия минаха ли 450 милиарда евро помощи? Или вече са над 500 милиарда евро?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Муахахахах :-)ЕС, а? :-)Това е най-смешния съюз от поне век насам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Причината за отпускането на средствата е, че Гърция е засегната по уникален начин от финансовата криза...Ако кажем, че парите са отпуснати от "уникални ***", едва ли ще сме далече от истината!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още