IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се споразумя с Frontex за помощта за граничния контрол с Македония

Атина беше обвинена, че не опазва границите си и дори се заговори за замразяване на членството й в Шенген

15:45 | 04.12.15 г.
Гърция се споразумя с Frontex за помощта за граничния контрол с Македония

Гърция е постигнала споразумение с европейската служба Frontex, което предвижда подпомагане на работата по граничния контрол с Македония, съобщи Европейската комисия. Служители на Frontex ще бъдат изпратени на северната граница на Гърция през следващата седмица и ще помагат за регистрацията на бежанците.

Допълнително южната ни съседка е поискала спешни екипи на Frontex за гранична охрана (т.нар. RABIT - Rapid Border Intervention Team) да помогнат за граничния контрол в Егейско море. Това искане ще бъде разгледано до дни.

Решението Атина да получи помощ за охрана на границата си с Македония беше взето по време на срещата на лидерите на Западните Балкани и ЕС. Тогава обаче в Гърция се противопоставиха на идеята с мотива, че проблемите на страната не са свързани с тази граница, а защитата й е в прерогативите на гръцките гранични власти, съвместно със съседните държави.

Тази позиция обаче беше остро критикувана от останалите държави в ЕС. Гърция беше обвинена, че не защитава достатъчно добре границите на Шенген и дори се заговори за възможно замразяване на членството на страната в пространството.

Вчера от ЕК отказаха да коментират тези слухове. Процедурата за замразяване на членството обаче може да започне, ако страната поставя под заплаха сигурността на пространството и може да трае от 6 месеца до 2 години, уточни говорител на Комисията.

Днес Гърция е активирала и механизма на ЕС за гражданска защита, допълват още от Брюксел. По него страната може да получи помощ под формата на палатки, генератори, легла и пакети за първа помощ.

Темата за Гърция и мерките на страната за справяне с бежанската криза беше и сред водещите в обедната среща на ЕК с журналистите. Говорителят на Комисията Маргаритис Схинас обясни, че страната има напредък и по отношение на изграждането на „горещи“ точки за регистрацията на бежанци. Гърция трябва да построи общо пет такива центрове.

Към този момент има един функциониращ на о. Лесбос, а работата по втория е напреднала и според уверенията на властите ще заработи до края на годината, уточниха от ЕК.

Само от началото на ноември над 50 хил. мигранти са пристигнали в Гърция. Голяма част от тях поемат по т. нар. Балкански маршрут – към Германия и Скандинавските страни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още