IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина: ЕС не е поставял въпрос за изключване на Гърция от Шенген

Брюксел готви доклад за изпълнението на шенгенските изисквания във всички страни от пространството, съобщиха от ЕК

16:28 | 03.12.15 г. 1
Атина: ЕС не е поставял въпрос за изключване на Гърция от Шенген

„В Европейския съюз никога не е поставян въпрос за изключване на Гърция от Шенген“, съобщи официално говорителят на гръцкото правителство Олга Геровасили по повод появили се коментари за замразяване на членството на страната.

Според властите в Атина причината за тиражирането на тази информация са „опити да се прехвърлят на Гърция отговорности по управлението на бежанските и имигрантските потоци“.

От гръцкото правителство са категорични, че страната изпълнява европейските си задължения - продължава да създава центрове за регистрация и за настаняване на бежанци, както и да управлява ефикасно границите си.

„Заедно с това, Гърция очаква и изпълнение на ангажиментите, поети от страна на европейските партньори“, допълва Геровасили.

Предупреждение, че Гърция трябва да затегне граничния контрол, дойдe и от комисаря по въпросите на миграцията Димитриос Аврамопулос. Той призова страната да увеличи усилията си в тази насока до следващото заседание на Европейския съвет, насрочено на 17 декември.

Основание за критиките са поне 3 хил. души, преминали гръцко-македонската граница от 18 ноември насам, без да получат статут на бежанци в Гърция, пише Greek Reporter.

Верен на практиката да не коментира слухове, говорителят на ЕК Маргаритис Схинас не даде повече яснота относно опасенията, че Брюксел може да замрази членството на Гърция в Шенген. Евентуално такава позиция би присъствала в доклад на Комисията относно изпълнението на шенгенските изисквания във всички страни, които са част от пространството, стана ясно от думите му по време на традиционната среща с медиите.

Такъв документ се подготвя и ще бъде коментиран по време на следващия Европейски съвет, насрочен за 17 декември.

По отношение на Гърция има проблеми, но Комисията очаква да види и напредък по отношение на центровете за регистрация на бежанци и механизма по релокация на бежанците до срещата на европейките лидери, призна от своя страна говорителят Наташа Берто. Тя допълни, че темата за членството на Гърция в Шенген ще бъде коментирана и по време на заседание на министрите на вътрешните работи на ЕС на 4 декември.

Берто обясни и самата процедура за замразяване на членството на дадена държава членка в Шенген. Първо при наличие на неизпълнение на задължения от ЕК правят препоръки за „специфични мерки“, а страните имат срок от 3 месеца, за поправят пропуските.

Ако това не стане, държавите могат да бъдат изключени, като едно от най-сериозните основания за това е поставяне под заплаха сигурността на Шенгенското пространство. Тогава на провинилата се държава ще й бъде наредено да върне граничния контрол по всички свои граници – външни или вътрешни за Шенген, за период от шест месеца до две години.

Гърция отказа да приеме патрули на Frontex, които да помагат в охраната на северната й граница и това е една от критиките на Брюксел към страната. Според Берто обаче до дни ще бъде финализирано споразумение на план за съвместна работа по границите между Гърция и европейската служба за охрана. Целта е да бъде подпомогната работата по регистрация на бежанците.

Техническата помощ беше предложена на южната ни съседка по време на заседанието за бежанците на лидерите на Западните Балкани. Тогава Атина отказа подобно сътрудничество с мотива, че няма нужда от подсилване на граничния контрол на север. Гръцкият премиер Алексис Ципрас коментира тогава, че опазването на гръцките граници е единствено в юрисдикцията на Гърция и съседните държави. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
***.ipa.ie/pdf/Public_Sector_Trends_2013.pdfГермания през 2001г. има 11% от работната сила, работещи в администрацията, а Гърция 7%. 2011г. - Германия 10,7%, а Гърция 7,5% - заради безработицата. И гърците са все на последно място по заети в администрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още