IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина отрича, че ще приеме нови 50 хил. бежанци

Решението на проблема с бежанците трябва да мине през Турция, смята гръцкият премиер Алексис Ципрас

18:02 | 26.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Атина отрича, че ще приеме нови 50 хил. бежанци

По време на срещата на правителствените ръководители на ЕС и на тези на балканските страни в Брюксел в неделя са били отхвърлени няколко „абсурдни предложения“ за решаването на бежанската криза, коментира веднага след разговорите гръцкият премиер Алексис Ципрас, пише правителствената пресслужба на южната ни съседка.

Едно от отхвърлените предложения е създаването на центрове за 50 хил. бежанци. Според гръцкия премиер в страната ще има два бежански центъра за по 10 хил. души, които ще бъдат разположени в Атика и в Северна Гърция. Атина не се отказва и от задълженията си да изгражда „горещи“ точки, в които се регистрират бежанците.

Гръцкото правителство се наема още и с интеграцията на бежанците, особено с образованите. Това ще стане и с помощта на европейските фондове, става ясно още от думите на премиера.

По думите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер след разговорите обаче ангажиментите на Гърция са по-различни – страната ще повиши капацитета си за прием на бежанци до 30 хил. места до края на годината, като за целта ще получи помощ от европейските фондове, а с финансовата подкрепа на Агенцията за бежанците към ООН (UNHCR) ще бъдат приети още 20 хил. бежанци. Общо в региона на Западните балкани убежище ще бъде дадено на 100 хил. бежанци, обясни Юнкер.

Атина е отхвърлила и идеята за подкрепа на северната й граница от служители на европейската агенция Frontex. Целта е да бъде прекъснат потока на бежанците към Македония, а на следващ етап – и към Албания. „Опазването на северната ни граница е в юрисдикцията единствено на Гърция и съседните държави“, отбеляза Алексис Ципрас.

Преди началото на извънредната среща в Брюксел гръцкият премиер посочи пред журналисти, че проблемът по „балканския коридор“ на бежанците не са бежанските центрове в Гърция. Според него „всеки коридор има своята врата“ и в случая това е Турция. Без участието на Анкара, трудно може да бъде намерено решение на бежанската вълна, а страната дори не беше поканена на срещата, изтъкна той.

В „Балканската“ среща участваха три държави, които не са част от ЕС – Македония, Албания и Сърбия. Страните обаче са част от маршрута на бежанците към Западна Европа. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още