IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Бежанците трябва да бъдат „обезкуражени“

ЕС ще прати до седмица 400 допълнителни граничари в Словения

10:32 | 26.10.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сръбският премиер Александър Вучич чертае маршрута на бежанците на карта на Балканите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сръбският премиер Александър Вучич чертае маршрута на бежанците на карта на Балканите. Снимка: Ройтерс

След няколкоседмични взаимни обвинения балканските държави ще започнат да си сътрудничат по-добре в контекста на бежанската криза. В рамките на 24 часа трябва да се създаде мрежа от контакти на най-високо ниво. Целта е „постепенно, контролирано и методично придвижване" на хората по Балканския маршрут.

Това гласи окончателната декларация след кризисната среща на десетте засегнатите страни от ЕС и три държави извън ЕС - Македония, Сърбия и Албания, която бе договорена късно в неделя в Брюксел, предава DPA. 

Страните членки на ЕС и страните от Западните Балкани възнамеряват да забавят притока на бежанци по Балканския път. „Ние ще окуражаваме бежанците или имигрантите да се придвижват към границите на другите държави от региона", се казва в изявлението. „Една политика за пропускане на бежанците, без да се осведомяват съседните страни, е неприемлива".

По време на извънредната среща държавните и правителствените ръководители се споразумяха след седемчасово обсъждане за приемането на план от 17 точки, но настроението като цяло бе напрегнато, предава агенцията.  От месеци страните от региона си прехвърлят взаимно вината – както се случи в началото на срещата и в Брюксел. „Всеки се опитва да докаже, че вината е на някой друг“, пояснява дипломат в началото на разговорите. „На това трябва да се сложи край“.

Планът предвижда в рамките на седмица останалите членки на ЕС да изпратят над 400 допълнителни граничари в изпитващата затруднения от наплива Словения. Освен това агенцията за защита на границите Фронтекс трябва да защитава по-добре границите, особено между Гърция, Македония и Албания, както и по хърватско-сръбската граница.

Гърция, със съдействието на  Върховния комисариат на Организацията на обединените нации (ООН) за бежанците (United Nations High Commissioner for Refugees – UNHCR), трябва да създаде места за нови 50 000 бежанци, от които 30 000 трябва да са осигурени до края на годината. По целия маршрут трябва да бъдат създадени общо около 100 000 места. 

Всекидневно хиляди бежанци преминават по западнобалканския път в посока към Австрия и Германия. Повечето от идващите от Сирия преминават в ЕС през Турция.  

България няма намерение да тегли заеми, за да се справи с тежката бежанска криза, стана ясно oще в неделя по време извънредната минисреща на върха на ЕС за миграцията. "Категорично не съм съгласен с формулировката да взимаме заем от международни финансови институции, за да се справяме с бежанската вълна", заяви на пресконференция в Брюксел премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Германският канцлер Ангела Меркел пък нарече кризата "един от най-големите лакмусови тестове, пред които Европа се е изправяла”, а словенският премиер Миро Церар предупреди, че ако не намери решение, ЕС ще започне да се разпада. 

Всичко за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 3
power grid
преди 8 години
Кой сега е ксенофоб и расист?Защо не виждаме радостни домакини с курабийки да ги посрещат?Футболните агитки и те не развяват плакати с добре дошли.За пореден път Запада доказа своето лицемерие и двуличие.На мен ми писна тия *** да ни поучават и обиждат.Двойните стандарти са повсеместни и всичко опира до интересите на Германия.Не им изнася нещо и хоп ще променяме закона.Когато на България нещо не изнася ни раздават съвети.Затова трябва референдум и да се махаме от педалско наркоманския съюз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 8 години
Меркел и шефове на немски компании ги каниха сега да ги откажели - На следващите избори май ще гризнат дървото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
mrynmryn
преди 8 години
Явно някоИ в Германия, са решили, че така ще се "реваншират" за "холокоста" (слагам го в кавички, защото за мен цифрите от него са силно преувеличени, лично мнение). Какво го протакват, Европа (поне ЕС, не можем да се месим на макетата) да затваря границите си, който дошъл, дошъл, място за нови няма. Да започнат малко по-живо да връщат тия които са дошли за помощи само. Света не е 28 държави, при това не особено големи повечето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Пореденото протакане и абдикаиране от вземане на рационални и реални решения, докато Европа се пълни с всякаква ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още